ro

Pentru evidenta efectelor comerciale emise sau primite, dar nedepuse la banca spre decontare, se poate folosi optiunea “Sertar cu cec-uri/ bilete la ordin” din meniul Mentor / Trezorerie. Spre deosebire de varianta inregistrarii lor in Tranzactii in curs, folosind aceasta optiune nu se sting obligatiile si nu se genereaza note contabile specifice. Obligatiile asociate CEC-ului din sertar, nu mai apar in machetele de preluare obligatii din trezorerie, iar stingerea efectiva se face in momentul decontarii CEC-ului din sertar.

Figura 1

Explicatii:

  • Data limita obligatii – reprezinta data in functie de care vor fi aduse obligatiile de plata/ incasare
  • Tip: Incasare/ Plata – implicit se pozitioneza pe incasare, la adaugarea unei inregistrari noi
  • Decont – tipul efectului comercial
  • Banca – nu este obligatorie completarea campului, daca nu se stie banca la care se va deconta
  • Moneda – moneda in care este exprimata valoarea efectului comercial, in functie de aceasta se vor filtra si obligatiile
  • Partener – cel de la care s-a primit efectul (implicit se completeaza partenerul si ca emitent)
  • Emitent – cel care a emis efectul si poate fi diferit de partenerul de la care s-a primit, in cazul girarilor
  • Serie, Nr., Data – elemente de identificare ale efectului
  • Data scadenta – data decontarii efectului comercial
  • Valoare – reprezinta valoarea efectului comercial

Dupa completarea datelor de mai sus, cu + verde se va deschide macheta de preluare obligatii:

Figura 2

Suma obligatiilor preluate trebuie sa fie mai mica sau egala cu valoarea efectului comercial. Diferenta intre valoare si suma obligatiilor preluate, se va inregistra in momentul decontarii efectului, ca si avans furnizor sau client , in functie de tipul acestuia: plata, respectiv incasare.

In machetele de stingeri obligatii din trezorerie, resturile vor aparea diminuate cu valorile preluate prin efectele din sertar.

Figura 3

Stingerea efectelor comerciale inregistrate in sertar se face prin Trezorerie > Banca -Tranzactii curente, apeland optiunea specifica de pe + albastru:

Figura 4

Dupa preluarea efectului/ efectelor, se vor genera automat linii de tranzactii banca, gruparea documentelor de legatura pe aceste linii facandu-se dupa tipul platii/ incasarii (Ex: plata furnizor, plata retur, plata avans). Diferenta intre valoarea efectului si suma obligatiilor preluate, va constitui automat o linie de avans.

Figura 5

Pe acelasi document cumulativ, se pot prelua mai multe efecte din sertar, sau se pot adauga alte linii obisnuite, folosind + verde.

Stergerea unei linii provenite dintr-un efect din sertar, determina stergerea tuturor liniilor generate de acel efect din sertar.

Multumim pentru abonare la newsletter. Veţi primi un email de confirmare.