Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com WinMENTOR ENTERPRISE: ERP gestiune, contabilitate Romania
ro

In cazul in care aplicatia functioneaza greu, va recomandam cateva verificari pentru a descoperi cauza problemelor de viteza de lucru.

Mai intai ar trebui sa verificati daca Oracle este instalat pe 64bit. Daca sistemul de operare este 64 si Oracle e instalat pe 32bit, atunci Oracle are deja o problema. Se poate instala Oracle Server pe 64bit, iar Oracle Client, daca e nevoie pe server, poate fi instalat pe 32bit.

Pentru o investigatie generala, va recomandam sa urmariti niste statistici de Windows legate de utilizarea memoriei, incarcarea procesorului si sistemul de stocare de pe server.

Din experienta, putem spune ca sansele sunt mari ca problema sa fie de la sistemul de stocare. Ideal ar fi sa observati in momentele in care WME „merge” incet CINE sau CE consuma timpul pe server.

Daca aici e problema, folositi un utilitar de la Microsoft, numit SQLIO care este utilizat in industrie pentru a determina performanta sistemelor de stocare.

Acesta acceseaza un fisier de test in pattern-uri specifice bazelor de date. Sunt configurabili parametri cum ar fi: numarul de fire de executie, tip operatii (scriere/citire), marimea segmentului etc. Sunt returnati parametrii importanti: numar de operatii IO pe secunda suportat, rata de transfer, latenta.

Daca diferenta este mare la citire/scriere random versus citire/scriere secventiala, atunci inseamna ca discurile folosite sunt lente, controller-ul RAID este extrem de slab, sau ambele.

Un desktop modern are in zona de scriere random rate de transfer in zona 330MB/s, 80000 IOPS si latenta 0.

Pentru a explora problema mai in amanunt, se pot face teste de citire secventiala cu segmente mari, de 256k. Veti observa o crestere semnificativa a vitezei, ceea ce inseamna ca acel controller este capabil sa sustina rate de transfer mari, dar la un numar redus de operatii IO pe secunda.

Va recomandam sa testati daca este o problema de sistem de stocare, prin utilizarea unui calculator desktop obisnuit, cu 16GB RAM si un singur SSD de 240GB, pe care sa fie pusa aceeasi instalare de WME.

Ramane in rezerva, daca e cazul, ca serverul de terminale sa fie separat de serverul de Oracle, asigurand totusi o legatura rapida intre acestea.

Multumim pentru abonare la newsletter. Veţi primi un email de confirmare.