ro

Pentru a simplifica procedura de calcul a stopajului la sursa (contributie de sanatate si impozit) in cazul achizitiilor de cereale si pentru a asigura coerenta datelor in vederea cuprinderii lor in declaratia D112 s-a stabilit urmatorul mod de lucru:

I. CONFIGURARI

1. Trebuie adaugate articole de tip serviciu, definite ca in imaginile de mai jos, care se vor asocia taxelor pe care le vom defini.

2. In Nomenclatorul de taxe se definesc cele 2 taxe care se retin la achizitia de la persoane fizice, astfel:

3. Trebuie verificata si completata configurarea partenerilor (furnizori persoane fizice).

Precizarea casei de asigurari pentru sanatate este obligatorie in vederea generarii declaratiei D112, fara erori.

Daca nu se foloseste baza minima de calcul, stopajul se va efectua la valoarea achizitionata, iar daca se foloseste la stopaj baza de calcul minima, atunci nu se va tine cont de valoarea achizitionata, daca este mai mica decat baza minima de calcul.

4. Se seteaza constantele specifice alegand articolele folosite in definirea taxelor cu stopaj la sursa, pentru a le identifica la exportul datelor in declaratia 112, respectiv directorul in care se va face exportul.

II. FUNCTIONARE

Explicatii:

  • Se inregistreaza achizitiile de la persoane fizice, iar completarea taxelor se face la apelarea optiunii „Facturare taxe”.

Completarea automata a taxelor facturabile, dupa alegerea articolului, se poate face setand constanta „Taxe facturabile: autotaxare pentru intrari de la furnizori”.

  • Exportul datelor pentru declaratia 112, din WinMENTOR ENTERPRISE in aplicatia de declaratii se face apeland optiunea Export stopaj la sursa pentru declaratii. Fisierul de export se va crea in directorul specificat anterior in constante si va fi de genul „Stopaj_an_luna.cds”.
  • In programul de declaratii, se bifeaza „Import stopaje din intrari WME” si se apeleaza Generare, indicand apoi fisierul cds de import.

Datele importate se vor gasi pe tab-ul 3. „Asigurati” si respectiv tab-ul 4. „Creante fiscale” si vor putea fi validate, listate si respectiv exportate conform instructiunilor specifice declaratiei 112.

Multumim pentru abonare la newsletter. Veţi primi un email de confirmare.