Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com WinMENTOR ENTERPRISE: ERP gestiune, contabilitate Romania
ro

Modulul WME Rent-A-Car raspunde tuturor cerintelor specifice activitatii de inchiriere de masini si este integrat complet in modulul de baza WME, ceea ce confera un control perfect al activitatii.

I. CONFIGURARI:

A. DEFINIRE NOMENCLATOR ARTICOLE

1. Creare grupe de echivalenta

Intrucat in momentul crearii unei rezervari auto nu se cunoaste concret masina disponibila la data respectiva, pe rezervarea auto va aparea un articol generic, reprezentativ pentru clasa auto dorita de client. Pentru aceasta se vor crea grupe de echivalenta (ex: Masini Clasa A, Masini Clasa B, GPS, Scaun copil, Asigurari clasa A, Asigurari clasa B etc) iar articolul reprezentativ va fi bifat drept articol generic.

Pentru grupele de echivalenta al caror articole componente sunt similare, se va completa acelasi Index grupa (ex:gr. Masini Clasa A, gr. Masini Clasa B, gr. Masini Clasa C = index 1; gr. GPS = index 2;gr. Scaun masina = index 3 etc). Este foarte important ca toate grupele de masini sa aiba definit acelasi Index grupa, acest lucru are implicatii in stabilirea masinilor disponibile, inchiriate etc. Indexul de grupa este important  pentru ca de el depinde si acuratetea unor informatii din dashbordul operational.

Pentru fiecare articol generic se va crea si o masina generica in Parc auto (ex: masina generica clasa A, careia i se va asocia articolul generic definit in nomenclatorul de articole).

Figura 1.a

Figura 1.b

2. Asociere articole optionale pentru fiecare articol generic

Pentru fiecare articol generic se pot asocia articole optionale. Acest lucru va facilita introducerea datelor pe rezervare. Daca se doreste sa apara implicit si optionalele in momentul selectiei articolului generic pe rezervare, atunci la definirea optionalelor se va bifa optiunea Standard, ca in figura 2.

Figura 2

3. Definire unitati de masura specifice

Pentru articolele care se afla in stoc in ‘bucati’ dar se inchiriaza pe zile se va completa UM specifica ZILE. In nomenclatorul de unitati de masura, aceasta unitate de masura va fi descrisa de tip “timp” iar la coeficient se va completa 24.

Constanta „Mod de utilizare a unitatilor de masura speciale” trebuie sa fie setata pe valoarea Independente.

Figura 3

4. Impartire articole pe clase de caracterizare –  in functie de necesitatile clientului

B. DEFINIRE NOMENCLATOR PARTENERI

In cazul in care pentru depasirea perioadei de inchiriere cu cateva ore nu se doreste facturarea suplimentara a unei noi zile, se pot seta constantele: „RentACar: nr. ore bonus pt brokeri” si „RentACar: nr ore bonus pt parteneri”. Brokerii se pot evidentia prin marcarea lor in nomenclatorul de parteneri ca „Distribuitor/Comisionar” (valabil incepand cu versiunea 12.064).

C. DEFINIRE GESTIUNI

Gestiunile specifice activitatii de inchiriere auto trebuie sa aiba bifa de Parc auto in nomenclatorul de gestiuni.

D. DEFINIRE PARC AUTO

Masinile trebuie sa aiba asociata Gestiunea de exploatare in Parc auto, pentru ca in functie de aceasta gestiune se va putea consulta matricea de disponibilitate.

Figura 4

II. FUNCTIONARE

Tipuri de rezervari:

1. Customer – rezervari  auto facute in baza unui contract comercial cu clientii sau fara a exista obligativitatea unui astfel de document;
2. Abonament – rezervari auto facute in baza unui contract de tip abonament;
3. Courtesy – rezervari auto care nu se factureaza, autoturismul este inchiriat cu titlu gratuit;
4. Shuttle – rezervari auto de inchiriere autovehicul cu sofer;
5.Transfer – rezervari auto prin care se gestioneaza transferul unui autovehicul intre gestiunile firmei;
6. Uz intern – rezervari auto care nu se factureaza, autovehiculul este folosit in scop intern;
7. Reparatii – rezervari auto prin care se gestioneaza reparatiile, reviziile sau alte interventii care fac indisponibile autoturismele la un moment dat.

1.Rezervarea de tip customer

Figura 5

Campuri obligatorii

Se vor completa toate campurile necesare: tipul rezervarii, data rezervarii, partener, data plecare, data sosire, sofer etc. Daca sunt mai multi soferi, acestia se vor completa in partea de jos a machetei, dar facturarea se va face pe un singur sofer.

In cazul in care adresa de plecare sau de sosire nu coincide cu adresa punctului de lucru iar clientul va prelua sau preda masina in alta locatie, se vor completa informatiile in campul “Adresa”.

Daca se doreste localizarea pe harta a adresei de plecare sau a adresei de sosire a masinii, se poate actiona sagetica rosie din dreptul campului Adresa.

Selectarea articolelor pe rezervare

Selectarea articolelor se va face de pe plusul verde sau folosind optiunea “Articole cu optionale asociate” de pe plusul albastru, cu ajutorul careia se poate completa articolul generic al clasei precum si optionalele asociate acestuia.

Pentru clientii cu contract, la selectia partenerului vor fi propuse articolele existente in contract.

Pentru articolele care au unitatea de masura specifica ZILE, se va completa automat coloana AcceptatUM1 cu numarul de zile de inchiriere rezultat din diferenta dintre data sosirii si data plecarii.

Alocarea masinii pe rezervare

Masina se va putea aloca pe rezervare doar dupa ce aceasta a fost confirmata. In mod implicit, rezervarile se salveaza neconfirmate, urmand ca dupa decizia ferma a clientului, sa se poata confirma.

Masina poate fi alocata in functie de data de plecare in cursa, conform constantei: “Cu cate ore inainte de plecare poate fi rezervata masina”. De asemenea, cu ajutorul constantei: “ Rezervari RentACar: cu cate ore in urma pot fi datate” se pot crea rezervari cu o anumita limita de timp in trecut.

Se vor completa km plecare & combustibil plecare.

Facturarea

Facturarea se poate face atat pe client cat si pe sofer, se poate emite factura sau bon la casa de marcat. Se vor completa informatiile pe coloanele: Plata sofer: Da/Nu si Mod inchidere: Facturare / Casa de marcat. In functie de optiunea aleasa, pe foita alba se alege Generare factura catre client, Generare factura catre sofer, Generare bon catre client  sau Generare bon catre sofer.

De asemenea se poate factura folosind macheta Iesiri pe facturi, atunci cand se doreste facturarea simultana a mai multor rezervari.

Daca se face bon prin emulare tastatura, inainte de emiterea bonului folosind optiunea de pe foita alba, se va completa pe rezervarea auto cursul valutar din ziua emiterii bonului (daca rezervarea este facuta intr-o moneda diferita de lei).

Rezervarile de tip Courtesy, Uz intern, Reparatii, Transfer vor avea bifa de nefacturabile. La rezervarile de tip Courtesy se poate genera doar bon la casa de marcat pentru sofer.

In cazul in care rezervarile se fac intr-o moneda diferita de lei, se poate completa constanta: “Moneda implicita pe comenzi clienti”.

Campurile Rest client & Rest sofer aduc valoarea ramasa de incasat. In cazul in care inchiderea rezervarii se face prin bon la casa de marcat, restul va fi actualizat dupa emiterea bonului (chiar daca nu este preluat pe monetar). Daca inchiderea se face prin factura, atunci restul va fi actualizat la incasarea acesteia.

In cazul in care rezervarea nu trebuie sa aiba TVA, se va bifa fara TVA.

Modul de formare a preturilor este descris mai jos.

Matricea de disponibilitate

Pentru a vizualiza matricea de disponibilitate a masinilor, se va apasa sageata rosie din stanga machetei, ca in figura nr. 6. Matricea va reflecta disponibilul pentru perioada aleasa pentru toate clasele de masini. Se poate filtra si afisa doar clasa dorita. Daca se doreste vizualizarea disponibilului din toate gestiunile, se va bifa “Disponibil in toate gestiunile”.

In partea stanga vor fi aduse rezervarile a caror data de sosire coincide cu data de inceput a perioadei de pe rezervarea curenta, iar in partea dreapta vor fi aduse rezervarile a caror data de plecare coincide cu sfarsitul perioadei de inchiriere de pe rezervarea curenta. Se vor afisa orele la care sunt disponibile masinile, gestiunile, subunitatile.

Figura 6

Pentru a putea vizualiza masinile libere dintr-o anumita perioada, se poate consulta si lista Masini disponibile din Parc Auto.

Daca exista disponibil in gestiunea curenta, atunci rezervarea se va confirma pentru a bloca stocurile, evitand astfel promisiuni suprapuse pe aceleasi disponibilitati. In evaluarea disponibilului intra doar rezervarile confirmate (rezervarea curenta nu intra in calculul disponibilului), cu alte cuvinte rezervarile vor afecta matricea de disponibilitate doar atunci cand sunt confirmate!

Pentru situatia in care gestiunea curenta nu are disponibila pozitia ceruta, se urmareste disponibilul pe alte gestiuni.

Preluarea masinii de la client si blocarea rezervarii

La returul masinii se vor completa campurile: km intoarcere & combustibil intoarcere. Pe baza numarului de km de intoarcere,  se vor actualiza informatiile si in Parcul auto, pe tabul Citire bord iar la urmatoarea rezervarea vor fi preluati pe campul “km plecare”.

Dupa ce masina va fi preluata de la client se va bifa Preluare si se va completa data preluarii iar rezervarea se va bloca in mod automat.

2.Rezervarea de tip transfer

Pentru transferul temporar , gestiunea sursa va face o rezervare de tip transfer, pe perioada in care masina se afla pe drum, intre cele 2 gestiuni. Acest tip de rezervare, se va bifa automat  „nu se factureaza”.

Figura 7

Ulterior, gestiunea destinatie va crea o rezervare de tip customer pe care va completa Gestiunea de Transfer (gestiunea sursa din care se va prelua masina).

Pe macheta se poate introduce si un procent din venituri care va reveni gestiunii care transfera masina (implicit acesta se completeaza cu 90%).

Figura 8

Dupa incheierea perioadei in care masina a fost inchiriata, gestiunea destinatie  va face o noua rezervare de tip transfer, pentru a face indisponibila masina pe durata drumului de intoarcere la gestiunea „mama”. Pana la crearea rezervarii de tip transfer de retur, masina va figura ca apartinand gestiunii destinatie.

In situatia in care se doreste un transfer definitiv, atunci se va bifa „definitiv” pe rezervare. Dupa transfer se va actualiza automat si gestiunea de exploatare a mijlocului de transport din Parc auto.

3.Rezervarea de tip partener extern (tot customer)

Daca nu exista disponibilitate in nici o subunitate, atunci se poate crea o rezervare pe care se completeaza partenerul extern, de la care se imprumuta masina. Rezervarea care va avea completat campul Partener extern, nu va afecta matricea de disponibilitate.

In parcul auto se introduce o masina care va avea completat partenerul extern si bifa “Din parcul clientilor” si care ulterior se va asocia pe rezervare.

4.Rezervarea de tip shuttle

Rezervarea de tip shuttle presupune transferul clientului intre 2 locatii, cu soferul firmei de rent a car. In cazul rezervarii de tip shuttle sunt importante campurile Client, data plecare (pickup), adresa de plecare, data sosire, adresa sosire. Articolul introdus in grila e un articol de tip serviciu, cu unitate de masura km (pentru cazul in care  distanta pe care se face deplasarea este relevanta), sau unitate de masura ore (pentru situatia in care timpul consumat este relevant). Nu se vor utiliza aceleasi articole folosite pe rezervarile de tip customer, se vor crea articole noi, intrucat aceste articole vor avea alte unitati de masura.

Aceste articole de tip serviciu se vor descrie din punct de vedere al  pretului in categorii de pret corespunzatoare (de tip km, respectiv ore). Desigur preturile vor fi descrise pe intervale de km, respectiv ore. Incadrarea grupelor de pret pe oferte este similara incadrarii autoturismelor inchiriate.

Cantitatea acceptata pe rezervare va fi numarul de kilometri evaluati sau timpul in ore.  Ea va fi incadrata conform datei de plecare in grupa de pret potrivita tinand cont de oferta valabila la data rezervarii.

Promisiunea de rezervare se concretizeaza prin completarea pe butonul „Auto” a unui automobil generic de grupa corespunzator. Acest auto de asemenea va influenta matricea de disponibilitate pentru alte rezervari. In momentul in care se stie concret numarul masinii care va fi alocata, se va inlocui articolul generic de grupa cu masina dedicata deplasarii. Desigur aceasta va afecta la randul ei matricea de disponibilitate. Completarea soferului este de asemenea necesara.

5.Rezervarea de tip reparatii

Pentru acest tip de rezervare se va alege nr. auto in partea superioara a machetei. In acel moment, se va completa automat si la nivel de linie masina. Rezervarea de reparatii nu este facturabila.

Figura 9

Tipul interventiei se va defini in nomenclatorul de Interventii auto din Parc auto. In cazul in care tipul interventiei este Revizie, se poate stabili periodicitatea de aplicare:  interval de timp sau numar km. O rezervare de reparatii confirmata trebuie sa aiba introdus in mod obligatoriu tipul interventiei.

Figura 10

In functie de informatiile introduse in aceasta macheta si de datele introduse pe rezervarea de tip reparatii, se vor actualiza automat informatiile din Parcul auto.

Asocierea daunelor pe masina

In parcul auto, pe tabul 7. „Comenzi service”, la „Istoric avarii” se pot asocia daunele pentru fiecare masina in parte.

De asemenea daunele se pot asocia si direct pe rezervarea care a provocat avariile pe tabul „Stare auto” sau cu click dreapta pe rezervare in view-ul mare de „Rezervari”.

Se completeaza lucrarile, operatiile. Acestea vor fi preluate mai departe pe „Rezervari de tip reparatii” cu ajutorul butonului „Preluare operatii neefectuate”. In cazul in care se constata si alte daune care nu au fost asociate in parcul auto, acestea se pot completa direct pe rezervarea de reparatii, iar ulterior vor aparea si in Istoric avarii. Cand se va prelua masina de la service, se vor bifa operatiile executate. Operatiile ramase de executat vor fi preluate pe urmatoarea rezervare.

In cazul in care clientul trebuie sa plateasca daunele, se va alege la „Platitor” numele acestuia. La tip se completeaza Solicitare / Constatare in functie de tipul daunei (daca a fost solicitata sau constatata de catre cei de la Service).

Comenzile de tip reparatii confirmate se vor asocia automat pe tabul „Comenzi Service” din „Parc auto”.

Pe tabul Stare auto se vor asocia lucrarile care trebuie executate, operatiile, platitorul sau daca masina este in garantie.

Rezervarile de tip reparatii vor putea fi facute din timp (se vor planifica reparatiile), dar nu vor fi confirmate. In momentul in care masina va fi dusa in service, se va confirma rezervarea.

Figura 11

6.Rezervarea de tip abonament

Acest tip de rezervare se face in baza unui contract de abonament. In cadrul contractului se pot detalia serviciile de care beneficiaza clientul, precum si cantitatea acestora (ex.: servicii de door to door, replacement auto, etc.).

Clonare rezervari

Rezervarile care se intind pe parcursul mai multor luni dar se factureaza lunar, se pot clona la sfarsitul fiecarei luni, cu ajutorul butonului „Clonare rezervare pentru luna urmatoare”. Se deschide o rezervare de 90 de zile, cu bifa de facturare lunara. La sfarsitul lunii, pe rezervarea initiala nu se va completa data de preluare, ci se va apasa butonul „Clonare rezervare” pentru a o clona. Data de sosire se va actualiza automat (se va completa sfarsitul lunii). Se va genera automat o alta rezervare (clona) cu acelasi numar, acelasi pret si aceleasi date de pe rezervarea initiala, dar pentru perioada urmatoare. Rezervarea clonata se va bloca automat si nu se vor mai putea face modificari asupra ei. Daca se va dori consultarea rezervarii cu datele initiale (perioada initiala de inchiriere, valoare initiala) se va putea apasa pe campul „Clonata”.

Rezervarile clona vor avea acelasi numar ca rezervarea initiala, dar se vor diferentia prin faptul ca vor avea culori diferite in view-ul de masini: rosu pentru prima luna, galben pentru lunile intermediare, verde pentru luna finala.

Inainte de a se factura, rezervarile se cloneaza.

Pentru situatiile in care trebuie sa se schimbe masina de pe rezervarea initiala, se poate folosi clonarea.

Taxa de dislocare

In cazul in care „Gestiunea plecare” difera de „Gestiunea sosire” sau localitatile acestor gestiuni sunt diferite, atunci se poate asocia pe rezervare o taxa de dislocare. Pentru aceasta, se vor defini in nomenclatorul de distante tarifele dintre localitati. Constanta „Articol generic pentru taxa dislocare” se va initializa cu un articol de tip serviciu, care va aparea pe rezervare la apelarea optiunii „Taxa de dislocare” de pe plusul albastru. In cazul in care nu se completeaza taxa de dislocare, la salvarea rezervarii va aparea un mesaj de avertizare.

Diferente combustibil

Daca clientul returneaza masina cu mai putin combustibil decat a preluat-o initial, atunci se poate completa pe rezervare un articol pentru facturarea diferentelor de combustibil. Pentru aceasta, se va initializa constanta: „Articol pentru diferente combustibil Rent-A-Car” cu un articol de tip serviciu. Articolul va fi asociat pe rezervare cu ajutorul optiunii „Diferente din combustibil” de pe plusul albastru. In cazul in care nu se completeaza articolul de diferente, la salvarea rezervarii va aparea un mesaj de avertizare.

Diferente km

In cazul in care clientul a depasit limita zilnica de km introdusa pe rezervare, se pot factura costuri suplimentare. Pentru aceasta se va initializa constanta „Articol pentru diferente km Rent-A-Car”. Modul de calcul al numarului de km este urmatorul:

       (km intoarcere – km plecare) – numar zile rezervare*limita zilnica km = diferenta km.

Garantii

Se va initializa constanta „Articol pentru garantii Rent-A-Car” cu un articol de tip serviciu.

In macheta „Categorii de pret” se pot defini garantiile pentru fiecare clasa de masini in parte. Valoarea introdusa va aparea in campul „Garantie” de pe rezervare. La inchiderea rezervarii, daca trebuie sa se incaseze contravaloarea garantiei, se va folosi optiunea „Garantii”, de pe plusul albastru.

Prelungire rezervare

In cazul in care clientul doreste sa prelungeasca durata de inchiriere, se poate adauga o linie suplimentara pe rezervare. Se va initializa constanta „Articol pentru rezervari Rent-A-Car depasite”. Data sosirii va fi cea planificata initial, insa data predarii va fi data la care masina va fi returnata. Cu ajutorul optiunii „Diferente de valoare” va fi adus automat articolul de prelungire inchiriere precum si valoarea acestuia.

Voucher

Pentru emiterea voucherelor, se vor initializa constantele: „Articol generic pentru facturare voucher” si „Zile valabilitate voucher”.

In cazul in care clientul preda masina mai devreme decat data stabilita initial, pe rezervare se va bifa „Predat” si se va completa campul „Data Predare”. Se va apasa pe butonul „Voucher” pentru a putea adauga un voucher nou. Valoarea acestuia se va calcula automat. Modul de calcul al voucherului este urmatorul: „Pret initial*numar zile inchiriere initiale – pretul din oferta corespunzator perioadei finale de inchiriere*numar zile inchiriere finale”.

In cazul in care pe rezervare sunt discount-uri, valoarea voucherului va fi influentata de acestea. Valoarea voucherului nu include TVA.

Pentru a putea utiliza voucherul pe alte rezervari, se va apela op?iunea „Utilizare vouchere” disponibila pe plusul albastru. Un voucher se poate folosi pe mai multe rezervari, atat timp cat data rezervarii este mai mica sau egala cu data de valabilitate a voucherului.

Se poate consulta lista „Vouchere” pentru a putea urmari voucherele emise.

III. PRETURI

1. Pentru stabilirea preturilor pentru grupele de masini inchiriate sau alte servicii oferite clientilor, se foloseste macheta „Categorii de pret RentACar”. In Nomenclatoare > Categorii de pret RentACar se definesc limitele de intervale (1, 3, 5, 8, 15 zile etc.). Se aleg clasele de masini si se completeaza preturile/zi.

Figura 12

Aici se poate stabili pentru o matrice de preturi si data de la care se aplica. Folosind intervalele determinate de data de start, se pot stabili matrici distincte valabile in diverse perioade de timp din an.

Preturile se stabilesc in functie de numarul de zile de inchiriere si de perioada din an. In exemplul de mai sus, pentru o masina de clasa A care se inchiriaza pe o perioada de minim 3 zile – maxim5 zile (exclusiv), in luna iulie, pretul va fi de 218 lei. In luna septembrie, pentru acelasi numar de zile de inchiriere, pretul va fi de 318 lei.

2.  Mai multe categorii de pret de orice tip (zile, bucati, km) se pot asocia in scopul de a acoperi toata gama de servicii disponibile, rezultand astfel o oferta de pret. Oferta generala valabila la un moment dat e fara client specificat (tarife de lista), eventual cu gestiune sau subunitate specificate. Aceasta oferta e valabila in orice situatie in care nu exista oferte particulare de pret negociate prin contract, astfel incat ea are si perioada de valabilitate care in cazul atasarii ei unui contract este redundanta cu perioada de valabilitate a contractului.

In „Clienti” >„Oferte de pret RentACar” se asociaza categoria de pret definita mai sus unui partener, care are sediul X, pentru subunitatea Y, Gestiunea Z. Oferta va avea o data de start si o data stop, care reprezinta perioada de valabilitate a preturilor. Pe rezervare se va pastra tariful din momentul rezervarii.

Figura 13

3. Data rezervarii se incadreaza in intervalul de valabilitate a ofertei, iar data de inceput a inchirierii determina alegerea matricei conform categoriei de pret.

Figura 14

4. Pentru clientii cu contract, dupa definirea categoriilor de pret si a ofertelor, se pot face contracte comerciale. Pe acestea se vor asocia ofertele definite. Daca se face un singur contract, pentru toate sediile partenerului, atunci se pot asocia oferte multiple, care sa cuprinda preturile de pe toate subunitatile, ca in figura de mai jos. Se va bifa „Activ pe toate subunitatile”. Pentru preluarea articolelor din oferte pe contract, se va apasa butonul „Preluare articole din oferte”. Se va deschide o lista cu toate articolele care se afla in grupa de echivalenta pentru care exista preturi in categorii de pret. Preturile pe contract vor ramane 0, pe rezervare se va tine cont de preturile din ofertele asociate.

Figura 15

5. Pe rezervarea auto, pe coloana „Acceptat UM1” va fi adus automat numarul de zile de inchiriere, pe coloana „Pret UMs” va fi adus pretul/zi, iar la click pe coloana „Pret” se va completa pretul aferent zilelor de inchiriere.

Accesul la informatii este facilitat de prezentarea sintetica a datelor pe doua niveluri decizionale prin intermediul unui Dashboard operational si al unui Dashboard pentru management. Consultarea informatiilor din Dashboard se va face intotdeauna la data curenta. Dasbordurile, precum si doua diagrame Gantt se regasesc in submeniul „Analize”.

IV. DASHBOARD OPERATIONAL

Dashboard-ul de operatii ofera o suita de informatii despre flota auto, referitoare la numarul de masini inchiriate, disponibile, nereturnate, nedisponibile, transferate, planificate pentru mentenanta, numarul de rezervari confirmate, neconfirmate, nefacturate, neinchise, despre preluarile si predarile dintr-un anumit moment.

Nr. crt. Detaliu Explicatii
1. Total masini active in gestiune Masini active in gestiune in momentul generarii dashboard-ului (inclusiv cele transferate temporar la alte gestiuni).
2. Masini inchiriate Masinile inchiriate in momentul respectiv (inclusiv cele transferate temporar la alte gestiuni si inchiriate de acestea), fara bifa de predate.
3. Masini disponibile Masinile disponibile in momentul respectiv (inclusiv cele transferate temporar la alte gestiuni).
4. Masini overdue/nereturnate Masini nereturnate in momentul generarii dashboard-ului, care au data sosirii < data curenta si care nu au bifa de predate (cele transferate temporar la alte gestiuni vor aparea la sectiunea nereturnate la gestiunea destinatie).
5. Out-of-service/nedisponibile Masini implicate in rezervari de tip transfer, care inca nu au ajuns la gestiunea destinatie. Masini implicate in rezervari tip reparatii sau interne nefinalizate inca.
6. In ciclul de vanzare Masini care au statusul „La vanzare” in nomenclatorul de mijloace de transport.
7. La alte gestiuni Masini transferate la alta gestiune la momentul generarii dashboard-ului, cu bifa de predate.
8. De la alte gestiuni Masini transferate de la alta gestiune, cu bifa de predate.
9. Transferuri asteptate Masini transferate de la alta gestiune, fara bifa de predate.
10. Utilizare (procent) Masini inchiriate (inclusiv cele transferate temporar si inchiriate de alta gestiune)/(Total masini active – Masini la vanzare).
11. Mentenanta in curand Masini pentru care se apropie data planificarii reviziei completate in nomenclator. Data din dashboard trebuie sa fie intre data de atentionare si data urmatoarei interventii.
12. Mentenanta overdue/depasita Masini pentru care s-a depasit numarul de km la care trebuia sa se faca revizia sau data la care aceasta era programata.
13. Planificare pentru mentenanta Masini planificate pentru interventii in perioada urmatoare. Data din dashboard trebuie sa fie mai mica decat data de incepere a rezervarii de tip reparatii.
14. Rezervari confirmate fara auto Rezervari confirmate care au data plecarii egala cu data de generare a dashboardului si nu au masina alocata inca.
15. Rezervari neconfirmate Rezervari neconfirmate, indiferent de data de start a acestora.
16. Rezervari nefacturate Rezervari nefacturate care au data facturarii mai mica sau egala cu data de generare a dashboardului. Daca s-au facut bonuri la casa de marcat se considera rezervarea facturata.
17. Rezervari overdue/neinchise Masini nereturnate in momentul generarii dashboard-ului (cele transferate temporar la alte gestiuni vor aparea la sectiunea nereturnate la gestiunea destinatie).
18. Preluari Rezervari care au data preluarii masinii egala cu data de generare a dashboard-ului.
19. Predari Rezervari confirmate sau neconfirmate care au data plecarii egala cu data de generare a dashboard-ului si nu au bifa de confirmata.

Setarea constantei „RentACar: index grupa echiv. suplimentara in dashboard” ofera posibilitatea de a vedea si alte tipuri de articole la sectiunile: Rezervari neconfirmate, Rezervari nefacturate, Rezervari overdue, Preluari, Predari (in caz contrar, vor fi aduse doar rezervarile pe care sunt selectate autovehicule).

V. DASHBOARD DE MANAGEMENT

Nr. crt. Detaliu Explicatii
1. Venituri asteptate

– Rezervari confirmate Venituri din rezervari confirmate (care incep dupa data generarii dashboard-ului), aferente perioadei cuprinse intre data generarii dashboard-ului si ultima zi a lunii curente.

– Rezervari deschise Venituri din rezervari deschise (in desfasurare la data generarii dashboard-ului), aferente perioadei cuprinse intre data generarii dashboard-ului si ultima zi a lunii curente.
2. Venituri acumulate

– Rezervari deschise Venituri din rezervari deschise (in desfasurare la data generarii dashboard-ului), aferente perioadei cuprinse intre prima zi a lunii curente si data generarii dashboard-ului.

– Rezervari inchise Venituri din rezervari inchise (la data generarii dashboard-ului), aferente perioadei cuprinse intre prima zi a lunii curente si data generarii dashboard-ului.
3. Total venituri

– Sume incasate

– Sume restante
4. inchiriate Apar masinile inchiriate in momentul respectiv (inclusiv cele transferate temporar la alte gestiuni si inchiriate de acestea), fara bifa de predate.
5. Disponibile Apar masinile disponibile in momentul respectiv (inclusiv cele transferate temporar la alte gestiuni).
6. Out-of-service/neutilizabile Masini implicate in rezervari de tip transfer, care inca nu au ajuns la gestiunea destinatie. Masini implicate in rezervari tip reparatii sau interne nefinalizate inca.
7. In ciclu de vanzare Masini care au statusul „La vanzare”.
8. La gestiuni straine Masini transferate la alta gestiune la momentul generarii dashboard-ului, cu bifa de predate.
9. De la gestiuni straine Masini transferate de la alta gestiune, cu bifa de predate.
10. Total masini active in gestiune Masini active in gestiune in momentul generarii dashboard-ului (inclusiv cele transferate temporar la alte gestiuni).
11. Masini neinchiriate Masini care nu se afla pe rezervari in curs de desfasurare. Zilele de neinchiriere sunt zilele trecute de la ultima inchiriere si pana la data din dashboard.
12. Utilizare neraportata Masini la care numarul de km de plecare de pe rezervare e mai mare de ultima citire de bord din nomenclatorul de mijloace de transport.
13. Masini overdue/nereturnate Masini nereturnate in momentul generarii dashboardului, care au data sosirii < data curenta si care nu au bifa de predate (cele transferate temporar la alte gestiuni vor aparea la sectiunea nereturnate la gestiunea destinatie).
14. Upgrade Rezervari cu data de plecare in ziua generarii dashboard-ului, pe care exista upgrade de clasa auto (clasa auto a articolului selectat pe rezervare difera de clasa autovehiculului selectat).

Figura 16

VI.  DETALIERE MASINI INCHIRIATE

Optiunea ofera posibilitatea de a urmari reprezentarea grafica pe axa timpului a masinilor inchiriate. Se va alege gestiunea precum si perioada de analiza si se va apasa butonul cu grafic, ca in figura de mai jos.

Figura 17

VII. DETALIERE REZERVARI

Optiunea ofera posibilitatea de a urmari reprezentarea grafica pe axa timpului a rezervarilor: confirmate, confirmate dar fara masina alocata, neconfirmate. Se va alege gestiunea precum si perioada de analiza.

VIII. PARC AUTO – LISTE

  • lista Gradul de inchiriere
  • lista Masini disponibile
  • lista Masini ocupate
  • lista Centralizator masini ocupate
  • lista Rezervari auto
Multumim pentru abonare la newsletter. Veţi primi un email de confirmare.