ro

Pentru firme care nu aplica facilitatile legislative

CONSTANTE NOI:

1. Constanta generala de functionare > TVA > Vanzari cu TVA la incasare trebuie setata pe valoarea „Da”.

2. Constanta generala de functionare > TVA > Zile limita pentru exigibilizare TVA la incasare trebuie setata cu valoarea „90”.

NOMENCLATOR PARTENERI:

Figura 1.

CONFIGURARE CONTABILA PARTENERI:

Figura 2.a

Figura 2.b

Recomandam crearea de analitice pentru contul 442.08, in vederea urmaririi TVA-ului neexigibil corespunzator facturilor cu TVA la incasare, in cazul in care ati avut create analitice pentru urmarirea avizelor de la furnizori/clienti sau lucrati cu analitic specificat pentru TVA-ul din preturile de inregistrare,

la marfa in magazin.

FACTURI DE LA FURNIZORI

Interfata facturilor de intrare se modifica (vezi figura 3) prin adaugarea a doua flag-uri: “Deducere TVA la plata” si “TVA la incasare pe factura furnizorului”, acesta din urma se completeaza de utilizator pe baza specificatiilor de pe factura furnizorului. Primul flag trebuie setat daca este “TVA

la incasare pe factura furnizorului”, furnizorul este platitor de TVA din Romania, factura este emisa incepand cu anul 2013, nu se aplica taxare inversa, conform specificatiilor legislative.

Figura 3.

Daca documentul este cu “Deducere TVA la plata”, atunci TVA-ul se inregistreaza ca neexigibil, iar pe masura ce se plateste obligatia se deduce TVA-ul, inregistrarea contabila generandu-se automat la refacerea jurnalului si regasindu-se in registru jurnal ca tip document “Inchidere TVA incasare”.

In figura 4 se poate vedea stingerea obligatiei prin numerar din casa si inregistrarea contabila de inchidere TVA neexigibil din registru jurnal.

Figura 4.a

Figura 4.b

Similar se intampla in cazul stingerii obligatiei prin justificare decont, tranzactii curente prin banca si compensare. TVA-ul nu devine exigibil in cazul inregistrarii CEC-urilor si efectelor comerciale, in tranzactii in curs din trezorerie, ci la decontarea lor in tranzactii curente.

Configurarile pentru jurnalul de cumparari pot fi preluate din Listconfig.tgz prin apelarea optiunii “Configurari implicite”.

Detalii privind structura si modul de completare a jurnalului sunt prezentate in anexa JURNALE.

Multumim pentru abonare la newsletter. Veţi primi un email de confirmare.