ro

Va propunem spre exemplificare incarcarea urmatoarelor operatii:

 • in ziua de 10 ianuarie:
  • plata chitantei fiscale nr. 125444 in valoare de 12,2 RON corespunzatoare achizitionarii de rechizite pentru nevoile societatii (inregistrata direct pe cheltuieli cu materiale nestocate)
  • incasarea sumei de 168,5 lei de la Simion Alexandru (angajat al societatii) pe dispozitia de incasare nr. 26, ca retur din avans spre decontare
  • scoatere numerar din banca – incasarea viramentului intern de pe CEC-ul nr. 1856231, in valoare de 2.600 RON, din contul curent in lei BCR-2511004536 in vederea platii salariilor
  • plata salariilor pe statul de plata nr. 1, in valoare de 2.600 RON (plata direct pe contul 421)
 • in ziua de 30 ianuarie:
  • incasarea pe CEC-ul 124587 a 1.800 RON, ca urmare a viramentului intern din contul curent BCR-2511004536 (scos numerar din banca)
  • plata avansului de 1.800 RON pe dispozitia de plata 12
  • plata obligatiilor fata de furnizorul „Artimex SA” prin chitanta 142537.

Mod de operare

Selectati optiunea CASA din meniul derulant al tranzactiilor de trezorerie si apoi butonul Adaug.

Pe ecran va fi afisata o fereastra asemanatoare cu macheta din figura 1, in care selectia casei este deja facuta, datorita initializarii constantei Casa implicita care se gaseste in Constante utilizator Mentor > Configurare operare > Tranzactii Trezorerie, pe valoarea „Casa lei” (vezi figura 2).

Fig. 1

Fig. 2

Tastand din nou TAB veti fi pozitionati pe primul rand al registrului de casa care contine coloane pentru descrierea documentului tranzactiei.

Introduceti simbolul – tipul documentului (tastati „CF” – pentru chitanta fiscala). Apoi in campul alaturat numarul documentului. Data se completeaza automat si poate fi modificata numai in sensul introducerii unei date mai mici decat ziua tranzactiei curente.

Tipul tranzactiei este implicit „Plata”. Tastând ENTER cand sunteti pozitionat pe el valoarea se schimba devenind „Incasare”.

Introduceti in campul urmator valoarea documentului, in cazul nostru „12,2”.

In campul urmator vi se solicita sa alegeti incasatorul. Pozitionati-va pe camp si tastati ENTER. Pe ecran se va afisa o lista de optiuni ca in figura 3.

Fig. 3 

Selectati optiunea „*Direct pe cheltuieli(TVA)”. Pe ecran va fi afisat planul de conturi, solicitandu-vi-se in acest fel selectarea contului de cheltuieli (selectati 604). Automat, dupa selectie, pe a doua grila a documentului de legatura, va fi afisata distributia valorii tranzactiei, in cazul nostru „Pe cheltuieli / Cont 604 / Suma 12,2 / din care TVA 1,95”.

Pentru a introduce o noua tranzactie tastati sageata jos de la tastatura si in grila registrului de casa va apareaa un rand nou.

Inainte de a introduce a doua tranzactie, verificati daca in initializare ati introdus la solduri personal pentru Simion Alexandru un avans de casa in valoare de 210 RON (cont 542).

Daca da, tastati „DI” (dispozitie incasare) pentru tipul documentului, „26” numarul, tipul tranzactiei modificati-l in „Incasare”, tastati valoarea si alegeti de aceasta data platitorul (vezi figura 4).

Fig. 4

Selectand optiunea „Angajat” va fi afisata lista angajatilor firmei dintre care va trebuie sa-l alegeti pe cel care returneaza avansul (in cazul nostru Simion Alexandru).

In final, macheta va contine toate tranzactiile pe care le-ati introdus si va arata ca macheta din figura 5.

Fig. 5

Observatii:

Pentru tranzactiile din casa nu se admit valori negative. Rezolvarea lor se poate face prin:

 • plati furnizor deoarece acestea se opereaza ca incasari retur furnizor
 • incasari client, acest caz se opereaza ca plati retur client
 • plati si incasari avans decontare.

Dupa cum se poate observa in figura 5, in coltul din dreapta, se prezinta totalul incasarilor/platilor operate si soldul rezultat . Pentru ca aceasta situatie coincide cu cea din momentul operarii, la o consultare ulterioara a tranzactiilor operate, in aceasta zi, nu vor mai fi afisate soldurile.

Multumim pentru abonare la newsletter. Veţi primi un email de confirmare.