ro

Operatiile curente de banca se opereaza pe baza extraselor de cont emise de banca sau bancile firmei.

Pentru ca la descrierea operatiilor de casa am urmarit operarea tranzactiilor in lei, vom incarca acum, ca exemplu, o tranzactie in valuta corespunzatoare platii facturii de import numarul 312323, din 12.01.2009, emisa de furnizorul „Gemeni Trade”, in valoare de 2.970 USD.

Tranzactia se face prin contul deschis la BCR, numar 40510036, avand soldul initial in valoare de 10.000 USD.

Valoarea platii va fi de 2.000 USD la cursul de 3,3 RON.

Mod de operare

Selectati optiunea „BANCA – Tranzactii curente” si din fereastra afisata butonul Adaug. Pe ecran se va afisa fereastra din figura 1.

Fig. 1

Selectati banca si contul tranzactiei accesand butonul Banca.

Completati apoi data extrasului de cont si pe campul urmator numarul extrasului pentru o identificare usoara.

Continuati introducand tipul documentului, numarul, data este completata automat, tipul tranzactiei (implicit „Plata”), valoarea tranzactiei (exprimata in moneda contului) si cursul monedei la data tranzactiei. Se va afisa automat in campul Observatii, valoarea tranzactiei in lei.

Fig. 2

Accesati butonul Alege incasatorul si selectati optiunea „Furnizor”. Din lista de alegere ce va fi afisata, selectati partenerul „Gemeni Trade”. Se va afisa imediat lista obligatiilor de plata corespunzatoare monezii contului in care se face tranzactia – figura 2. Cu DubluClick pe butonul Rest , de deasupra grilei (sau pe valoarea din grila) selectati valoarea platii.

In cazul in care ati avea mai multe documente afisate, in lista de obligatii de plata, veti selecta mai intai documentul sau documentele la care se refera tranzactia si apoi, in dreptul fiecaruia, defalcarea valorii tranzactiei.

Selectati butonul OK si in grila documentelor de legatura vor fi afisate documentele implicate in tranzactie (vezi figura 3).

Fig. 3

In cazul tranzactiilor in valuta se va afisa cursul monedei din momentul facturarii.

Inregistrarea contabila a tranzactiei o veti putea vizualiza dupa salvarea tranzactiei.

Multumim pentru abonare la newsletter. Veţi primi un email de confirmare.