ro

Inregistrarile contabile pentru salariile operate in WinMENTOR se pot importa in WinMENTOR ENTERPRISE (WME).

Incepand cu versiunea 6.015, WMESalarii a fost incorporat in programul WME, in sectiunea Alte Module. In cazul in care se utilizeaza acelasi nume de utilizator si aceeasi parola, atat pentru programul de salarii, cat si pentru WME, in momentul in care se actioneaza butonul “Salarii”, se va lansa automat WMESalarii, fara sa mai fie necesara logarea. Inainte de prima lansare, trebuie sa alegeti calea catre executabilul WMESalarii.

I. CONFIGURARI

In Constante Utilizator > Sectiunea Import/ Export Date din alte aplicatii > Director import Nomenclator personal din WinMENTOR – se va seta  calea catre folderul cu numele prescurtat al firmei din WMESalarii, pentru a se face legatura cu baza de date de unde se vor  importa notele contabile (Winment/DATA/folderul cu numele prescurtat al firmei din WMESalarii).

Daca baza de date pentru salarii nu este pe acelasi calculator, atunci trebuie creata structura de foldere:

Winment-Data –> Folder cu numele prescurtat al firmei. In Data se va mai crea un folder cu numele @CDS in interiorul caruia se va crea urmatoarea structura de foldere: folder cu numele prescurtat al firmei din WME Salarii -> folder cu anul si luna (exemplu: 2013_12). In acest folder se va copia fisierul cu extensia CDS, obtinut in urma exportului din WME Salarii. Fisierele de export trebuie sa aiba denumirile: Calcul_Lichidare, Plata_Avans, Plata_Premii, Plata_Lichidare, Plata_Neridicate, Calcul_VenitSuplim, Plata_VenitSuplim, Calcul_Zilieri sau Calcul_Stopaj.

Daca in baza de date Paradox se utilizeaza alte conturi (analitice), gestiuni, formatii decat cele din baza de date Oracle, se poate face o echivalare a acestor informatii prin crearea pe discul de unde se lanseaza executabilul de WMESalarii a unor fisiere .INI.

Pentru conturi trebuie sa existe pe disc fisierul WMECONT.INI care are structura:

[WME]

simbol cont WM=simbol cont WME

Pentru gestiuni trebuie sã existe pe disc fisierul WMEGEST.INI care are structura:

[WME]

simbol gestiune WM=simbol gestiune WME

Pentru formatii trebuie sa existe pe disc fisierul WMEFORM.INI care are structura:

[WME]

simbol formatie WM=simbol formatie WME

La „Export WME” la simbolurile identificate in aceste fisiere li se echivaleaza simbolurile din WME.

II. FUNCTIONARE

Importul nomenclatorului de personal din WMESalarii in WME se poate face din: Alte Module – Unelte EDI – Import nomenclator personal din baza de date WinMENTOR. Prin acest import se vor prelua angajatii care nu exista in WME si, de asemenea, se actualizeaza data plecarii din firma a celor existenti.

Exportul notelor contabile se face folosind optiunea “Export WME”, din WMESalarii, aplicatie specifica disponibila in kit-ul WME.

Se pot bifa doar optiunile pentru care se doreste exportul notelor contabile. La finalizarea exportului va aparea un mesaj cu tipurile de date care au fost exportate.

Exportul se poate face centralizat pe formatii sau desfasurat pe formatii si angajati. In cazul in care se opteaza pentru exportul desfasurat pe formatii si angajati, obligatia de plata va fi asociata fiecarui angajat, intrucat pot fi preluate notele contabile, atat pentru calcul, cat si pentru plata salariilor.

Pentru plati este recomandat sa se foloseasca in machetele specifice din WinMENTOR un cont intermediar (512.05). Acesta va fi importat in note contabile de plata in corespondenta cu conturile de angajati, iar apoi se soldeaza prin trezorerie (casa/banca) cand se inregistreaza efectiv plata in WME.

La export se vor crea fisiere de export cu nume specifice (in functie de ce se bifeaza la export) si cu extensia .CDS, in Winment/DATA/@CDS/folderul cu numele prescurtat al firmei din WME Salarii/ luna in care se face exportul.

In WME, in Contabile > Note contabile diverse se face importul de note contabile din WinMENTOR, folosind optiunea Import note contabile salarii WinMENTOR – format CDS.

Daca se opteaza pentru exportul desfasurat pe formatii si angajati, numele angajatilor vor aparea pe coloana Agent si va fi bifa pe coloana Pers de langa Debit sau Credit daca se regaseste contul in caracterizarea contabila a angajatului. Astfel aceste inregistrari se vor regasi si in listele specifice de personal: fisa analitica, balanta analitica si balanta sintetica personal.

In cazul in care au fost preluate fisierele de export, extensia acestora se va schimba din .CDS in .DONE. Chiar daca datele au fost deja importate, acestea pot fi preluate ori de cate ori se doreste.

Pentru pastrarea repartizarii inregistrarilor contabile pe gestiuni si formatii trebuie, ca atat in WinMENTOR, cat si in WME sa fie folosite aceleasi simboluri, iar angajatii se identifica dupa CNP. La sfarsitul notei apar cateva inregistrari cu gestiune, formatie si nod de analiza “nedefinit”, care regleaza micile diferente din rotunjire, astfel incat totalul sa fie acelasi cu cel din calculul de salarii.

Daca s-a ales gresit calea catre executabilul WMESalarii, aceasta se poate reseta din fisierul defaults.ini (din folderul unde se afla WME), iar calea catre executabilul WME se poate reseta din fisierul mentor.ini (din folderul WINMENT).

Multumim pentru abonare la newsletter. Veţi primi un email de confirmare.