ro

I. CONFIGURARI

In Constante generale MENTOR > Constante functionare, trebuie setate constantele:

  • Iesri: preluare centru de cost din transferul receptiei = „Da/Nu”
  • Repartizarea automata a sumelor pe termene de plata in functie si de centrele de cost = „Da/Nu”

In Constante utilizator MENTOR > Configurare operare, trebuie setate constantele:

  • Cere centru de cost dupa alegere articol = „Da/Nu”
  • Functionare buton completare centru de cost pe intrari/iesiri = din nomenclatorul de articole/clonare inregistrare curenta identificare completa din configurari (in acest caz, prioritatea este: articole, centre de cost implicite pe conturi: daca exista formatie, aduce de la cont si formatie, altfel de la cont si gestiune, altfel de la formatie, altfel de la gestiune, altfel de la cont)
  • Livrari din stoc: alerta la centru de cost document diferit de centru de cost livrare = „Da/Nu”
  • Validare necompletare centru de cost pe documente = avertizare / fara avertizare / blocare salvare / avertizare la cheltuieli si venituri / blocare salvare la cheltuieli si venituri

In nomenclatorul de centre de cost (Expert > Nomenclatoare), trebuie definite centre de cost. Daca centrele de cost sunt utilizate pentru generarea de inregistrari in clasa 9 pentru productie, trebuie consultata documentatia aferenta.

In nomenclatorul de articole se pot seta centre de cost implicite.

In planul de conturi se poate asocia centrul de cost.

Se pot defini centre de cost implicite pe conturi (Expert > Nomenclatoare) pentru conturile din planul de conturi, in functie de gestiunea si tipul anumitor documente. Daca sunt definite aceste sabloane, atunci la salvare bonuri de consum, note de predare, diminuari de stoc si note contabile de salarii, se completeaza automat centrele de cost aferente.

Butonul de import sabloane pe intrari este :

II. FUNCTIONARE

Functionare buton completare centru de cost pe intrari/iesiri = identificare completa din configurari.

Intrari (de servicii si discount): butonul „Centru de cost” (cu sageata rosie in jos) aduce centrul de cost implicit din nomenclatorul de articole si daca acolo nu exista, îl aduce din planul de conturi.

Intrari (de stocuri): butonul „Centru de cost” aduce centrul de cost implicit din nomenclatorul de articole.

Iesiri (de servicii si discount): butonul „Centru de cost” aduce centrul de cost implicit din nomenclatorul de articole si daca acolo nu exista, îl aduce din planul de conturi.

Iesiri (de stocuri): butonul „Centru de cost” aduce centrul de cost implicit din nomenclatorul de articole centre de cost implicite pe conturi: daca exista formatie aduce de la cont si formatie, altfel de la cont si gestiune, altfel de la formatie, altfel de la gestiune, altfel de la cont.

Bonuri de consum: butonul „Centru de cost” aduce centrul de cost implicit din nomenclatorul de articole si aferente contului de cheltuiala/venit. Aceste centre de cost sunt aduse de la centrele de cost implicite pe articole si, daca nu sunt setate acolo, atunci sunt aduse din planul de conturi.

In planul de conturi se poate asocia centrul de cost. Acesta se completeaza automat:

  • la apasarea pe butonul „Centru de cost” din machetele de intrari;
  • la salvarea bonurilor de consum si a notelor de predare: se preia centrul de cost aferent contului de cheltuiala pe bonul de consum sau aferent contului de venit la notele de predare. Aceasta setare are efect daca nu este completat Centru de cost implicit pe conturi (acesta fiind prioritar).

Pentru usurinta operarii, pe machetele de intrari (la servicii si discount), bonuri de consum, diminuari de stoc, note de predare, pe coloana Centru de cost s-a introdus centru de cost implicit.

Pe machetele de bonuri de consum, note de predare si note contabile de salarii, daca nu s-a completat centrul de cost, atunci la salvare document se completeaza automat centrele de cost implicite pe conturi si, daca nu sunt setate acolo, atunci sunt aduse din planul de conturi.

Multumim pentru abonare la newsletter. Veţi primi un email de confirmare.