ro

View-ul mare este o lista de cautare care se prezinta sub forma unui tabel (grila), fiecare rand din aceasta grila reprezentand o inregistrare. Capul de tabel difera de la caz la caz, avand informatii considerate esentiale pentru identificarea unei inregistrari din lista.

Il intalnim la accesarea oricarei optiuni din meniurile: Nomenclatoare, Intrari, Miscari interne, Iesiri, Trezorerie, Contabile, etc, din WinMENTOR ENTERPRISE. Apare sub forma unui centralizator al nomenclatoarelor / tranzactiilor introduse, in care se pot adauga, modifica, sterge, ordona sau filtra inregistrarile <Alt + F>.

La intrarea in view, acesta nu contine nicio inregistrare. Rationamentul consta in faptul ca informatiile ce urmeaza sa populeze grila provin din tabele mari, lucru care ar ingreuna foarte tare traficul din retea. Asadar, inregistrarile de pe server vor fi aduse conform conditiei introduse in linia de filtru.

Daca view-ul contine inregistrari si la deschidera acestuia nu apare nicio inregistrare, pozitionati cursorul de mouse in capul de filtrare apoi apasati ENTER.

Faptul ca nu apare nicio inregsitrare se datoreaza faptului ca in WinMService, la grupuri de utilizatori este bifata coloana filtru vid. Acest lucru vine implicit pentru ca view-urile sa nu se incarce populate, lucru care ar ingreuna traficul in retea.

In partea de sus a view-ului filtrabil, in campul de filtru (campul de dupa F) se introduce conditia FILTRU pentru inregistrarile dorite.

 • daca nu va intereseaza inregistrarile de pe server, atunci cu butonul Adaug –   introduceti o inregistrare noua. Shortcut-ul pentru butonul Adaug este Alt – A.
 • Daca doriti inregistrarile de pe server, tastati in coloana dupa care vreti sa faceti filtrarea (imaginea de mai jos) un text. Apasati ENTER si vor fi aduse in lista toate inregistrarile care contin in denumire acel text.

Daca introduceti un text in linia de filtrare a view-ului (imaginea de mai jos), apoi apasati ENTER, in lista vor fi aduse toate inregistrarile care contin in denumire acel text.

Pentru o filtrare avansata, apasati mai intai butonul pentru cautare complexa (cel din figura de mai jos), apoi dati ClickDreapta pe linia de filtrare (cea din figura de mai sus) in coloana in care doriti sa introduceti filtrul.

macheta de filtrare difera pentru coloane:

alfanumerice (ex: nume furnizor)

numerice (ex: numar document)
booleene (ex: operat)

Dupa ce introduceti conditia, apasati ENTER si veti avea rezultatul.

 • Daca doriti toate inregistrarile de pe server apasati ENTER fara sa introduceti vreo conditie, sau mai usor, puteti da DubluClick pe grila de filtru sau pe panelul de deasupra ei; merge si cu Click pe butonul albastru din capatul stang al grilei de filtrare.
 • Pentru a efectua modificari sau pentru a vizualiza inregistrarea pe care sunteti pozitionat in view, folositi butonul Detalii – . Shortcut-ul pentru butonul Detalii este Alt – D. Dupa actionarea butonului, pe ecran va aparea macheta documentului.
 • Cautarea in view:

Se poate face folosind mouse-ul, sagetile sus/jos de pe tastatura, eventual Home/End/PageUp/PageDown pentru deplasare mai rapida in lista. Pentru cautarea in listele lungi, folositi butoanele lupa (cele din figura de mai jos):

Pentru cautarea avansata WinMENTOR ENTERPRISE apasati butonul Cautare Avansata din imaginea de mai jos, sau shortcut-ul Alt – C de la tastatura. Grila de filtrare (care are fundalul de culoare albastra) va fi inlocuita cu grila de cautare (cu fundalul de culoare galbena), ca in imaginea de mai jos.

Atentie!

FILTRAREA aduce inregistrari de pe de server, iar CAUTAREA se face doar in liniile aduse de pe server.

Cautarea se face la fel ca filtrarea tastand textul cautat, sau cu ClickDreapta pe campul dorit din linia de cautare.

Ca sa renuntati la o cautare, apasati din nou Alt – C. Daca din situatia cu grila de cautare afisata apasati direct Alt – F, apare in locul grilei de cautare (de culoare galbena), grila de filtrare (de culoare albastra). In aceast caz grila de filtrare capata valorile din grila de cautare care era afisata.

Observatie:

Filtrarea (la fel ca si cautarea) poate fi facuta atat cu ClickDreapta (caz prezentat mai sus) cat si folosind direct caractere de comanda in linia de filtrare.

Caractere de comanda sunt: / ; !

 • ; va lasa sa puneti mai multe filtre la acelasi camp (vor fi tratate ca SAU, OR)
 • ! intoarce conditia, o neaga, o face pe dos, adica e NU, NOT
 • / este caracterul cel mai utilizat. Iata cum este tradus filtrul din imaginea urmatoare: la campuri sir de caractere, unde filtrul Part/;mida e tradus in eticheta, adica Part/ inseamna ca incepe cu Part ; inseamna ca e un SAU acolo, iar „mida”, ca denumirea trebuie sa contina MIDA.
 • la numere, X inseamna egal, X/ inseamna mai mare sau egal adica >=X, X/Y inseamna intre X si Y inclusiv, /Y inseamna mai mic sau egal cu Y adica <=Y si atata;
 • la fel e si la data;
 • la campuri logice Anulat, Operat poti pune D sau N, unde N inseamna NU, iar D inseamna DA.
 • Ordonarea liniilor din View se poate face dupa orice coloana a grilei aleasa din caseta de selectie Ordonare, sau puteti trage cu mouse-ul acea coloana pe prima pozitie in view.

Pentru a face ordonarea ascendent/descendent apasati succesiv denumirea coloanei din capul de tabel.

 • Pentru a sterge o linie din view apasati butonul . Shortcut-ul pentru butonul Sterge este Alt – S.
 • Cu butonul navigator  se poate pivota intre documente legate intre ele.

Comanda furnizor -> Intrare de la furnizor -> Iesire pe factura si Bon de consum (in exemplul de mai jos).

Cu butonul Pivot +  documentul pe care sunteti pozitionat va fi mutat pe mijloc si in locul acestuia va aparea urmatorul document de legatura.

Cu butonul Detalii ? documentul pe care sunteti pozitionat va fi deschis direct din navigator.

Istoric modificare document   deschide logul de monitorizare in care pot fi vazute toate operatiile unui operator direct din view.

Optiunile meniului deschis cu Click dreapta pe view
Adaug si Detalii – se folosesc pentru a introduce o inregistrare noua, respectiv pentru a vizualiza o inregistrare existenta. Navigator Log Cautare – se foloseste pentru cautarea avansata pe grila (are acelasi efect ca butonul „C” de pe macheta, explicat mai sus). Sterg  – sterge o linie din grila Vizibilitate coloane – deschide o macheta de pe care se pot adauga sau scoate coloane din grila, sau se poate modifica ordinea acestora in view. Import configurari – importa configurarile utilizatorului din „C:\Documents and Settings\Nume Utilizator\Application Data\WinMentor” Reset configurari – view-ul este adus la forma implicita. Iesire Cauta document dupa numar NIR – deschide un text box in care se poate gasi numarul NIR-ul dorit.
Multumim pentru abonare la newsletter. Veţi primi un email de confirmare.