ro

Stocuri initiale cu evidenta valorica

Gestiunea „MAGAZIN” are in sold marfa la pret de amanunt in valoare de 291,8 RON, inregistrata doar valoric, valoarea la pret de vanzare cu amanuntul incluzand :

  • adaosul comercial in valoare de 30 RON
  • TVA neexigibil 19% in valoare de 41,8 RON

Fig. 1

Alegeti din meniu Initializari optiunea Stocuri valorice. Din view apasati Adaug.

Fig. 2

Vor fi si aici cateva lucruri de explicat. Vom discuta mai mult despre gestiuni si caracterizarea contabila a articolelor de stoc.

Sa incepem cu gestiunile.

Apasati asadar butonul de alegere a gestiunii (sau folositi shortcut-ul Alt – G). Veti observa in view doua inregistrari deja introduse. Inregistrarea „…nedefinit…” apare implicit in mai multe view-uri, logica existentei acestei inregistrari tinand atat de necesitati de operare ulterioare cat si de considerente tehnice.

Ratiunea existentei inregistrarii „DEPOZIT CENTRAL” este ca orice firma are musai macar o gestiune! Daca nu aveti in firma nici o gestiune careia sa i se potriveasca aceasta denumire, atunci o puteti modifica.

Ar fi chiar instructiv sa procedam asa, pentru ca in lista de gestiuni a firmei „Demo SRL” nu exista nicio gestiune cu acest nume. Apasati asadar, DubluClick pe aceasta inregistrare (ceea ce este echivalent cu deplasarea barei de selectie pe inregistrare si apasarea butonului Detalii).

Aveti in fata macheta de adaugare/modificare atasata nomenclatorului de gestiuni. Apasati Modific pentru a putea efectua modificari asupra inregistrarii curente. Inlocuiti acum denumirea gestiunii „Depozit central” cu „Magazin”. Salvati inregistrarea si iesiti din macheta. S-a schimbat denumirea si in view-ul gestiunii. Apasati ENTER (sau DubluClick) pe inregistrarea „Magazin”.

Fig. 3

Ajungem din nou pe grila.

Aici mai exista o singura problema majora care trebuie explicata pe larg, si anume problema tipului contabil. In datele initiale se vorbeste despre marfa la pret de amanunt, deci cu TVA neexigibil si diferente de pret incluse. Va trebui sa reusim sa „inghesuim” intr-o singura coloana (denumita Cont) o multime de informatii cum ar fi: contul de stoc (371.02), contul de diferente de pret (378.02), faptul ca are TVA neexigibil pe toata valoarea, faptul ca inregistrarea se va face global valoric si ar mai fi si altele. Acest lucru este posibil folosind si la stocuri o inregistrare care sa contina aceste informatii referitoare la caracterizarea contabila, asa cum la parteneri am folosit tipul „Partener tipic” care „ducea in spate” o multime de informatii contabile.

Fig. 4

Sa intram in amanunte

Apasati butonul din coloana Cont. Pozitionati-va pe inregistrarea „Marfa in magazin (valoric)”. Actionati butonul Detalii pentru a obtine mai multe informatii. In aceasta macheta veti putea intelege modul in care WinMENTOR ENTERPRISE reuseste realizarea automata a inregistrarilor contabile.

Pe prima linie apare doar denumirea pentru identificare, care aparea in view. Mai jos, in primul tab, vedeti o serie de 9 conturi, dintre care pe prima pozitie este contul cel mai important, 371.02.

Fig. 5

Contul reprezentativ este contul de stoc atasat caracterizarii contabile. Celelalte 8 conturi sunt utilizate dupa nevoi, la inregistrari contabile automate specifice fiecarei machete in care lucreaza. Foarte importante sunt si informatiile din tab-ul 2.Date generale.

Apasati Alt – 2 pentru a schimba tab-ul. Deoarece in firma „Demo SRL” avem marfa cu amanuntul, trebuie bifata optiunea Contine diferente de pret.

Fig. 6

Mai departe, daca include diferente de pret, atunci se poate specifica corect si modul de aplicare a procentului de TVA neexigibil in grupul de butoane radio cu eticheta TVA neexigibil: nu are TVA neexigibil, are TVA neexigibil pe toata valoarea, sau are numai pe adaos.

Apasarea butonului radio pe toata valoarea se aplica si in cazul nostru, asa incat, deoarece nu ne propunem sa raspundem in acest ghid la toate intrebarile, vom trece la metoda de gestiune: WinMENTOR ENTERPRISE recunoaste si trateaza automat stocurile cu metoda aleasa la caracterizarea contabila a stocului. In cazul nostru, fiind vorba despre stocuri inregistrate global valoric, alegerea de pe macheta se potriveste.

Atentie!

Daca ati urmat intocmai indrumarile noastre, atunci tot ceea am realizat in aceasta macheta este o asigurare ca alegerea Marfa in magazin valoric satisface conditiile impuse de problema. De altfel, nici nu am apasat butonul Modific, pentru ca nu am avut in vedere schimbarea vreunui camp de pe macheta.

Iesiti din macheta si alegeti aceasta inregistrare pe grila. Ar mai trebui sa alegeti procentul de TVA, iar despre valorile de inregistrare si achizitie ar mai trebui discutat putin. Valoarea de inregistrare va fi, in cazul nostru, valoarea cu tot cu adaos comercial si TVA neexigibil, adica 291,8 RON. Valoarea de achizitie se obtine „dand jos” din valoarea de inregistrare adaosul comercial (diferentele de pret) si TVA-ul neexigibil, adica:

291,8 – 30 – 41,8 = 220 RON.

Scrieti valorile corecte in coloanele corespunzatoare si puteti salva si aceasta inregistrare.

Multumim pentru abonare la newsletter. Veţi primi un email de confirmare.