ro

Proiecte generice cu atribute corelate cu cele ale materialelor

In Productie > Tehnologie > Articole compuse / Proiecte de productie se pot defini inregistrari generice, fara detalii de valori atribute, pentru obiecte de baza din nomenclatorul de articole. Din acestea, se vor genera Articole compuse si Proiecte de productie specifice, in functie de combinatiile de atribute dorite ale produsului finit. Pot fi intalnite urmatoarele cazuri:

 • produsele si materialele au aceleasi atribute, caz in care se genereaza automat materialele cu atribute din valorile atributelor produselor;
 • produsele si materialele au atribute diferite dar cu aceleasi valori, caz in care trebuie corelate valorile de atribute ale materialelor cu valorile de atribute ale produselor / semifabricatelor. Aceasta corelare se face tot automat, dar presupune o configurare mai complexa a retetelor.

I. CONFIGURARI

Articolele compuse si proiectele care se doresc sa functioneze ca si generice trebuie bifate corespunzator.

Corelarea valorilor de atribute ale materialelor cu valorile de atribute ale produselor / semifabricatelor: optiunea permite ca la crearea retetelor particularizate pe atribute sa se efectueze cautarea denumirii valorii atributului X al produsului (din care a fost eliminat prefixul atributului) intre denumirile valorilor atributelor materialelor din reteta care au asociat atributul X. Daca se gaseste corespondenta, se asociaza respectivul material. Conditia este ca valorile atributelor materialelor sa nu se repete la materialele care au asociat acelasi atribut al produsului.

Exemplu: produsul “Canapeaua Amsterdam cu sezutul negru si perne crem” are in reteta 2 stofe de 1.4 m latime si de 2.8 m pentru atributul Sezut si 2 stofe de 1.4 m latime si de 2.8 m latime pentru atributul Perne; Stofa neagra este doar de 1.4 si cea crem e doar de 2.8; astfel, din reteta generica se va alege linia cu stofa de 1.4 pentru sezutul canapelei si cea de 2.8 pentru perne.

Conditii de functionare:

 • Constanta Retete generice: corelare atribute materiale si atribute produs = „Da” (Constante generale Mentor > Productie)
 • In macheta de Articole compuse trebuie utilizata coloana “Atribut”. Aceasta coloana face legatura intre valorile atributelor produsului principal si valorile atributelor materialelor dupa denumirea valorii atributului.
 • Atributele produselor sunt diferite de atributele materialelor, dar trebuie sa aiba aceleasi valori
 • Valorile atributelor sa nu se repete la materialele care au asociat acelasi atribut al produsului

II. FUNCTIONARE

Articolele compuse si proiectele generice se definesc pe produse si materiale cu atribute, dar pe obiecte de baza (care nu au atribute in denumire).

In exemplul prezentat:

 • Canapeaua Amsterdam are atributele Sezut si Perne
 • Stofa 1.4 are atributul Culoare 1.4  corelat cu atributele Sezut si Perne
 • Stofa 2.8 are atributul Culoare 2.8  corelat cu atributele Sezut si Perne
 • Ata are atributul Culoare corelat cu atributele Culoare 1,4 si Culoare 2.8
 • Snurul are atributul Culoare independent de valorile celorlalte atribute.

Proiectul care rezulta este urmatorul:

Pe machete va fi folosit obiectul cu atribute completate. La asocierea de proiect pe comanda client / dispozitia de productie pe stoc se va alege proiectul generic si se va genera din acesta un nou proiect cu obiecte echivalente. Acolo unde corespondenta este clara, se completeaza automat obiectele din proiect.

Proiectul cu valori atribute completate care rezulta arata ca in imaginea de mai jos. Din acest moment se continua cu pasii standard din modulul Productie.

In cazul in care doua materiale care ar trebui sa se excluda reciproc au atribute cu valori identice se semnaleaza acest aspect prin mesaj si colorarea cu rosu a materialelor cu probleme:

In acest caz, dar si in situatia in care nu se aleg valorile de atribute la toate nodurile si raman obiecte de baza selectate in proiect, nu se valideaza proiectul si nu se poate selecta pe comanda.

Asemanator se trateaza si asocierea de retete pe comenzile interne. Se pot genera retete pe obiecte cu valori de atribute din retete generice. Si aici sunt valabile aceleasi restrictii ca la proiecte.

Multumim pentru abonare la newsletter. Veţi primi un email de confirmare.