Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com WinMENTOR ENTERPRISE: ERP gestiune, contabilitate Romania
ro

CONSTANTE NOI:

1. Constanta generala de functionare > TVA > Vanzari cu TVA la incasare trebuie setata pe valoarea „Da”.

2. Constanta generala de functionare > TVA > Zile limita pentru exigibilizare TVA la incasare trebuie setata cu valoarea „90”.

NOMENCLATOR PARTENERI:

Figura 1.

CONFIGURARE CONTABILA PARTENERI:

Figura 2.a

Figura 2.b

Recomandam crearea de analitice pentru contul 442.08, in vederea urmaririi TVA-ului neexigibil corespunzator facturilor cu TVA la incasare, in cazul in care ati avut create analitice pentru urmarirea avizelor de la furnizori/clienti sau lucrati cu analitic specificat pentru TVA-ul din preturile de inregistrare, la marfa in magazin.

FACTURI DE LA FURNIZORI

Interfata facturilor de intrare se modifica (vezi figura 3) prin adaugarea a doua flag-uri: “Deducere TVA la plata” ce se bifeaza automat daca este setata constanta “Vanzari cu TVA la incasare” (Da) si “TVA la incasare pe factura furnizorului”, care se completeaza de utilizator pe baza specificatiilor de pe factura furnizorului si este doar informativa. La salvarea documentului cu bifa “Deducere TVA la plata” se valideaza daca furnizorul este platitor de TVA din Romania, factura este emisa incepand cu anul 2013, nu se aplica taxare inversa, conform specificatiilor legislative.

Figura 3.

Daca este bifat „Deducere TVA la plata”, atunci TVA-ul se inregistreaza ca neexigibil, iar pe masura ce se plateste obligatia se deduce TVA-ul,  inregistrarea contabila generandu-se automat la refacerea jurnalului si regasindu-se in registru jurnal ca tip document “Inchidere TVA incasare”.

In figura 4 se pot vedea stingerea obligatiei prin numerar din casa si inregistrarea contabila de inchidere TVA neexigibil din registru jurnal.

Figura 4.a

Figura 4.b

Similar se intampla in cazul stingerii obligatiei prin justificare decont, tranzactii curente prin banca si compensare. TVA-ul nu devine exigibil in cazul inregistrarii CEC-urilor si efectelor comerciale, in tranzactii in curs din trezorerie, ci la decontarea lor in tranzactii curente.

Configurarile pentru jurnalul de cumparari pot fi preluate din Listconfig.tgz prin apelarea optiunii “Configurari implicite”.

Detalii privind structura si modul de completare a jurnalului sunt prezentate in anexa JURNALE.

FACTURI CATRE CLIENTI

Figura 5.a

Figura 5.b

Spre deosebire de factura de intrare, factura de iesire primeste un singur flag “TVA la incasare”, vizibil si completat automat in functie de constanta “Vanzari cu TVA la incasare” (Da). La salvarea unui document cu acest flag se face validare in functie de parametrii specifici, conform specificatiilor legislative (tara clientului, apartenenta la grupul de firme al utilizatorului, tipul tranzactiei – cu sau fara taxare inversa, modul de plata – prin casa de marcat sau nu). Dupa cum se vede in Fig.5, exista in plus rubrica “Data de calcul” care la factura se completeaza automat cu data acesteia si nu poate fi schimbata, iar in cazul facturii la aviz permite precizarea datei la care ar fi trebuit sa se intocmeasca factura, data de la care incepe calculul privind amanarea de colectare a TVA-ului.

Pe documentele de iesire, TVA-ul devine exigibil si proportional cu valoarea incasarii dar, spre deosebire de factura de la furnizor, inregistrarea contabila de exigibilizare TVA, se face chiar daca factura nu s-a incasat, dupa numarul de zile specificat in constanta ”Zile limita pentru exigibilizare TVA la incasare” (90).

Figura 10.

Facturile incasate imediat prin casa de marcat vor avea setat flag-ul “TVA la incasare” pe “Nu” (vezi figura 7), colectarea TVA-ului facandu-se pe monetar, la preluarea raportului “Z”.

Acelasi lucru se va intampla si pentru facturile generate din casa de marcat.

Colectarea la termen a TVA-ului (dupa 90 de zile de la data intocmirii facturii – conform Codului Comercial) se realizeaza automat, ca si in cazul platii/ incasarii facturilor, la refacere jurnal sau generare lista Registru jurnal (daca sunt documente modificate sau documente noi).

In “Jurnalul de vanzari” este pusa in evidenta aceasta inregistrare printr-o plata generica, fara numar de document (vezi anexa JURNALE). Generarea jurnalelor se face intotdeauna raportandu-se la ultima zi a lunii de lucru.

Observatie:

Stingerea obligatiilor clientilor dupa 90 de zile de la data inregistrarii lor, in trezorerie sau prin compensari, nu mai colecteaza TVA.

Configurarile pentru jurnalul de vanzari pot fi preluate din Listconfig.tgz, in mod asemanator cu cele pentru jurnalul de cumparari (puteti apoi elimina coloanele care nu prezinta interes pentru activitatea dumneavoastra).

Multumim pentru abonare la newsletter. Veţi primi un email de confirmare.