Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com WinMENTOR ENTERPRISE: ERP gestiune, contabilitate Romania
ro

Initializare avans spre decontare

Alegeti din submeniul Initializari optiunea Solduri personal.

Fig. 1

Daca ati ales optiunea Solduri personal, pe ecran va apareaa, dupa cum va asteptati, un view fara nici o inregistrare. Sa incercam introducerea soldului de 210 RON pentru Simion Alexandru, sold care reprezinta avans spre decontare nejustificat. Exista o singura posibilitate: Adaug.

Primul control de pe macheta este un buton de alegere: Nume persoana. Apare un element nou pe aceasta macheta, si anume o grila (un tabel) asemanatoare cu grila din lista de cautare (coloane si linii).

Selectati din nomenclatorul de personal, folosind butonul de alegere, persoana „Simion Alexandru”. Asadar actionati butonul. Apare, dupa cum va asteptati, view-ul nomenclatorului de personal, care desi este nefiltrabil (adica ar trebui sa aduca de pe server toate inregistrarile) deocamdata este gol. Apasam Adaug si introducem prima inregistrare in nomenclator.

Fig. 2

Daca ati introdus marca, numele si prenumele, incepeti introducerea datelor de pe tab-ul 1.Date generale. Completati (din imaginatie) seria, numarul si codul numeric personal.

Pentru a putea salva fisa persoanei respective mai trebuie introdusa, Caracterizarea contabila a persoanei. Selectati tab-ul 3.Informatii la nivel de luna, apasati butonul de alegere Caracterizare contabila si din view selectati singura inregistrare Avans decontare.

Ca si in cazul caracterizarii contabile a conturilor bancare si pe acest view daca apasati Detalii puteti vedea conturile caracterizarii contabile.

Apasati Salvez si Iesire.

Ne-am intors astfel pe macheta de initializare a soldurilor de personal. Trebuie sa completam grila (tabelul) de pe macheta. De ce este necesara grila? Dupa cum ati observat deja si la grila view-urilor, numarul de coloane in grila este fix. Nu se cunoaste insa cate randuri vor fi introduse: teoretic puteti introduce oricat de multe randuri intr-o grila.

Atat in View-urile mici cat si in View-urile mari se pot ordona inregistrarile crescator/descrescator dupa orice coloana cu ajutorul butonului din capul de tabel. Cautarea din tastatura insa va fi efectuata numai dupa prima coloana din grila.

De exemplu, pe o macheta de facturi exista o grila care arata exact ca liniile facturii si e necesar ca aceste linii sa se regaseasca pe macheta in aceeasi ordine in care apar si pe factura.

Grilele din view-uri permit pozitionarea pe o inregistrare prin deplasarea barei de selectie. Bara de selectie marcheaza cate un rand intreg.

Grilele din machetele de adaugare/modificare au si ele bara de selectie, dar numai atunci cand este interzis accesul la celulele grilei (adica inainte de apasarea butonului Modific, situatie in care nu aveti acces nici la modificarea campurilor de editare). In rest (aici se incadreaza si situatia actuala de adaugare) acest nou tip de grila permite deplasarea de la o celula la alta in vederea completarii datelor din rand sau in vederea adaugarii unui rand nou.

Fig. 3

Astfel, selectand grila (cu Click de mouse sau cu tasta TAB ) va veti putea deplasa folosind sagetile de pe tastatura de la o celula la alta, in vederea completarii datelor in grila.

Prin oricare metoda ati reusit sa selectati grila, veti observa ca deplasarea (folosind sagetile stanga-dreapta de pe tastatura) de la o celula la alta pe linie va schimba aspectul celulei selectate: in unele cazuri in celula apare un buton, alta data un camp de editare (cu un cursor de editare), iar uneori pur si simplu nu aveti acces in nici un fel la modificarea valorii din celula.

Deplasati-va cu sagetile tastaturii in grila de solduri de pe macheta curenta.

In coloana Cont apare un buton, in coloana Moneda un altul. Butoanele din grila va vor conduce (daca apasati butonul cu Click sau  ENTER) la o lista de alegere (in cele mai multe cazuri la un view mic al unui nomenclator).

Fig. 4

In coloana Sold Lei apare un camp de editare care va permite sa introduceti valoarea soldului pentru contul si moneda alese in linie.

Fig. 5

Daca moneda este „Lei”, atunci cu siguranta nu aveti acces la ultima coloana denumita in capul grilei Sold valuta (si nici nu ar avea sens sa introduceti aici o valoare atata vreme cat soldul este in moneda „Lei”). Daca moneda ar fi alta decat „Lei”, atunci „Sold Lei” ar reprezenta echivalentul in lei al celulei Sold valuta.

Pentru a respecta planul, alegeti pe prima linie din grila contul „542”. Moneda „Lei” este valoarea implicita si nu mai trebuie aleasa, iar la Sold Lei introduceti valoarea: „210”.

Vom mai discuta despre grile si in alte machete, utilizarea acestora fiind esentiala in pachetul de programe WinMENTOR ENTERPRISE.

Incheiati actiunea de initializare a soldului de personal apasand Salvez, apoi Iesire.

Vom lasa la urma rezolvarea stocurilor, asa incat urmeaza initializarea soldurilor de furnizori si clienti.

Multumim pentru abonare la newsletter. Veţi primi un email de confirmare.