ro

Imobilizarile in curs introduse pe intrari ca articole de tip serviciu pot fi asociate mijloacelor fixe aferente care urmeaza a se produce sau imbunatati.

I. CONFIGURARI

„Sintetic imobilizari in curs” (Constante generale Mentor > Conturi sintetice pentru identificarea tipului de stoc): aici trebuie descrise conturile pentru care se pot asocia, pe intrarile de tip serviciu, mijloace fixe aferente unei anumite imbunatatiri sau constructii de mijloc fix (231, 233).

II. FUNCTIONARE

Pentru mijloacele fixe care urmeaza a fi construite in regie proprie trebuie creat mijlocul fix prin Marire de stoc cu Pret de achizitie si Pret de inregistrare = 0. Acesta trebuie rezolvat in modulul Mijloace fixe, dat numar de inventar si trecut “In conservare” pana la receptia lucrarii.

Pe intrari, pe coloane suplimentare (F3), exista coloana “MF/Art. asoc/Auto”. Aici, tuturor articolelor de tip serviciu pe conturile descrise in constanta de mai sus li se poate asocia un mijloc fix rezolvat in modulul Mijloace fixe.

Pe diminuari de stoc se poate asocia mijlocului fix pe linia pe care este setat unul dintre conturile stabilite in constanta “Sintetic imobilizari in curs”.

De asemenea, si pe note contabile diverse exista posibilitatea de a asocia mijloace fixe pe liniile care pe debit au setat unul dintre conturile din constanta “Sintetic imobilizari in curs”.

La receptia lucrarii de constructie / imbunatatire mijloc fix, toate aceste valori pot fi preluate pe Modificarea de pret a respectivului mijloc fix pe coloana “Imb. Mifix”. Dupa preluare, se va completa automat pretul pe modificarea de pret dupa formula:

       Pret nou = Pret vechi (pretul de inregistare din stoc) + Valoarea imbunatatirilor preluate

La preluare nu se pot alege valori de pe conturi diferite de imobilizari in curs. Dupa alegere valori de inclus in valoarea mijlocului fix, Pretul de pe document nu mai este editabil, pentru ca acesta trebuie corelat cu valorile preluate din imobilizari in curs.

Pe modificari de pret s-a adaugat optiunea “PU inreg. nou fara reevaluare PU achizitie – cont din document”. Aceasta are ca efect contabilizarea diferentei de pret prin contul setat pe macheta in loc de contul de adaos din configurarea contabila de pe livrare (aceasta setare este utila daca se utilizeaza mai multe conturi pentru imobilizarile in curs).

La salvare modificare de pret se face validare:

  • contul de pe care s-au preluat valorile sa fie acelasi cu cel de pe linie modificare de pret daca este bifata optiunea “PU inreg. nou fara reevaluare PU achizitie – cont din document”
  • contul de pe care s-au preluat valorile sa fie acelasi cu cel din configurarea contabila din livrare daca este bifata optiunea “PU inreg. nou fara reevaluare PU achizitie”

Dupa aceasta, va trebui operata modificarea si in Rezolvare mijloace fixe, intrand pe pozitia cu pret vechi si apeland butonul Transferat.

Pentru a urmari aceste imoblizari in curs si valoarea ramasa de repartizat se foloseste lista “Situatia imobilizarilor in curs” din Mentor > Miscari.

Initializarea imobilizarilor in curs se poate face printr-o factura de intrare fictiva, fara TVA: se trec atatea linii cate imobilizari in curs trebuie initializate, se asociaza toate cu mijlocul fix aferent si, la urma, se mai adauga o linie cu articolul respectiv, dar cu Cantitate = -1 si Pret = Suma valorilor precedente. Acestui articol nu i se mai asociaza mijloc fix.

Astfel, factura va avea valoare totala 0, nu va avea inregistrari contabile si, daca e nevoie, se poate scoate prin filtru din jurnalul de cumparari (unde nu afecteaza valorile, ci doar numarul de documente).

Multumim pentru abonare la newsletter. Veţi primi un email de confirmare.