ro

Crearea unei noi firme – Demo SRL

Deoarece ne-am propus introducerea datelor initiale in firma „DEMO SRL”, va trebui sa adaugam o firma noua. Dupa aceea, odata firma „DEMO SRL” creata, va fi necesara doar alegerea ei din lista de firme.

Crearea firmei se face din aplicatia de Service si Administrare a programului – WinMService.

Numele implicit al utilizatorului este „WinMAdmin”, (cum se vede si in figura 1). In campul parola introduceti „1”, dupa care apasati „ENTER”.

Fig. 1

Din meniul Administrare selectati optiunea Firme.

Fig. 2

Pe ecran se va afisa macheta din figura 3, care este o lista de cautare pe care o vom intalni frecvent in WinMENTOR ENTERPRISE si pe care o vom denumi de acum inainte View mare.

Fig. 3

Cautarile se vor face similar in toate cazurile, astfel incat explicatiile pe care le vom da in ceea ce priveste functionarea View-ului mare in nomenclatorul de firme vor fi valabile si in cazul celorlalte nomenclatoare.

Cum functioneaza View-ul mare WMEnterprise?

Permite cautarea unei linii din lista pentru a o selecta.

Daca apasati ESC din tastatura, se considera ca ati abandonat cautarea si macheta dispare de pe ecran.

Alte posibilitati sunt:

 • adaugarea unei inregistrari noi, in cazul in care inregistrarea dorita nu a fost gasita in lista
 • vizualizarea de detalii ale inregistrarii selectate. Puteti intra in macheta de detalii fie pentru a reciti datele deja introduse, fie pentru a modifica o parte din ele
 • stergerea unei inregistrari din lista.

Cautarea efectiva poate fi facuta in doua feluri:

 • folosind sagetile sus/jos de pe tastatura, eventual Home/End/PageUp/PageDown pentru deplasare mai rapida in lista;
 • pentru cautarea in listele lungi, puteti scrie la tastatura denumirea cautata; pe masura ce apasati tastele, WinMENTOR ENTERPRISE selecteaza linia care seamana cel mai bine cu grupul de caractere deja tastat (acest grup de caractere va fi afisat in capul primei coloane, pe fond inchis la culoare, in loc de denumire coloana); combinand acest mod de cautare cu deplasarea din sagetile tastaturii sus/jos veti putea identifica rapid pozitia dorita.

View-urile difera de la caz la caz, deoarece au fost introduse informatiile considerate esentiale pentru identificarea unei inregistrari din lista.

Un View mare poate fi ordonat ascendent / descendent dupa orice coloana din capul de tabel.

Prezentarea detaliata a View-ului mare WMEnterprise

Sa revenim la View-ul cu Firmele din WMEnterprise.

Daca apasati ENTER in view va apareaa firma „Exemplu SRL”, instalata automat odata cu programul.

Apasati butonul Adaug (figura 4) de pe view,

Fig. 4

si pe ecran va apareaa macheta de adaugarea/modificare date in nomenclatorul de firme.

Fig. 5

Cum utilizam aceasta macheta pentru a introduce datele generale ale firmei „DEMO SRL”?

Elementele active ale acestei machete sunt de trei feluri:

 • camp de editare (zone dreptunghiulare de culoare deschisa);
 • etichetele campurilor de editare (asezate in apropierea acestora);
 • grup de butoane de diferite forme.

Campul de editare va permite sa furnizati informatii prin introducerea unui sir de caractere de la tastatura. In functie de necesitati, campurile de editare pot fi:

 • campuri numerice (permit doar introducerea de cifre);
 • campuri alfanumerice (accepta orice fel de caractere, adica litere, cifre sau alte semne ce pot fi introduse de la tastatura);
 • campuri de tip data (permit introducerea datei calendaristice).

Pentru introducerea datelor in campul de editare este necesara selectarea lui. Veti recunoaste un camp selectat prin linie verticala (cursorul de editare) care clipeste intermitent in interiorul lui.

Pe macheta curenta, la intrare, campul selectat este cel cu eticheta „FIRMA”. Pe prima pozitie din camp puteti observa cursorul de editare clipitor. Puteti scrie deja de la tastatura secventa „DEMO SRL”, care reprezinta numele firmei.

Navigarea printre liniile de date ale machetelor de dialog, butoane si alte elemente ale dialogurilor se poate face folosind tasta TAB pentru deplasare in urmatorul camp si SHIFT + TAB pentru deplasare in campul anterior. Acest mod de deplasare este util atunci cand se doreste deplasarea „pas cu pas”, trecand prin toate elementele activabile ale machetei. Deoarece nu este obligatorie completarea tuturor campurilor de pe macheta, ar fi utila la un moment dat deplasarea rapida la un alt camp de pe ecran (de exemplu direct pe campul cu eticheta Nume prescurtat).

Cum?

Click pe destinatia dorita sau, si mai rapid (tinand cont de faptul ca tocmai ati tastat denumirea firmei si deci mouse-ul nu este la indemana) folosind shortcut-ul acestei linii de date, Alt – N (litera „N” este rosie si reprezinta litera de comanda pentru shortcut).

Din cele explicate mai sus rezulta ca nu este absolut necesara completarea tuturor campurilor din macheta. In cazul in care completarea unor campuri se impune cu strictete, programul nu va permite parasirea machetei fara completarea lui (ar fi absurd sa iesiti din macheta de adaugare a firmei fara sa introduceti denumirea in campul FIRMA, insa fara adresa sau cod fiscal d.p.d.v. al functionarii programului se poate).

Asadar deplasati-va pe campul etichetat Nume prescurtat si introduceti aici sirul de caractere „DEMO”. Aceasta introducere va asigura ca, pe server, directorul in care vor fi salvate datele firmei curente va avea numele „DEMO”.

Acestea sunt datele obligatorii care trebuie introduse la crearea firmei (daca doriti puteti „inventa” dumneavoastra valori pentru celelalte campuri de pe macheta).

Am ajuns la grupul de butoane din dreapta sus a machetei. Printre cele cinci butoane vizibile se afla butonul Salvez.

Daca apasati butonul Renunt, va trebui sa reintroduceti datele curente, deoarece se vor pierde toate datele deja introduse.

Oricum, pentru cazul in care ati apasat intâmplator acest buton, veti fi obligat sa confirmati renuntarea la datele deja introduse intr-o macheta de mesaj care va apareaa pe ecran.

Fig. 6

Daca apare pe ecran un astfel de mesaj, va trebui sa actionati unul dintre butoanele existente (fie cu Click pe butonul dorit, fie prin shortcut).

Pentru rapiditatea operarii, in cazul in care pe ecran apare o macheta de mesaj, atunci prin ClickDreapta se considera ca ati actionat butonul implicit aflat pe mesaj, fara a fi nevoie sa pozitionati mouse-ul pe acel buton. Daca exista un singur buton pe mesaj, atunci sigur acesta este cel implicit, in celelalte cazuri butonul implicit fiind cel mai luminos.

Pentru a relua lucrul, ar fi de precizat ca, dupa introducerea datelor pe macheta nomenclatorului de firme, aveti la dispozitie doua optiuni clare:

 • salvarea datelor introduse (caz in care datele vor fi stocate pe disc);
 • renuntarea la datele introduse (caz in care datele vor fi pierdute).

Insistenta cu care explicam functionarea acestei prime machete de introducere de date este justificata de faptul ca, in marea lor majoritate, machetele WinMENTOR ENTERPRISE folosesc aceleasi controale standard. Odata inteleasa functionarea lor, explicatiile necesare intelegerii celorlalte machete vor fi mult simplificate.

Asadar actionati butonul Salvez pentru a definitiva introducerea.

Daca ati procedat asa, ati observat deja ca butonul Salvez a fost inlocuit cu un buton nou, numit Iesire, iar butonul Renunt a fost inlocuit cu butonul Modific. In aceasta stare, datele fiind deja salvate pe disc, posibilitatile oferite de macheta se reduc la:

 • „Iesire” din macheta;
 • „Modificare” date in macheta.

Acest grup de butoane impreuna cu sageata sus, butonul plus si sageata jos din dreapta lor se numeste Navigator WMEnterprise.

Prezentarea detaliata a Navigatorului WMEnterprise

Asadar ati introdus datele de identificare a firmei si ati salvat inregistrarea pe discul dur. Daca doriti sa faceti vreo corectie la datele introduse va trebui sa apasati Modific. Dupa efectuarea modificarilor urmeaza in mod firesc sa apasati butonul Salvez.

Observati ca pe macheta (figura 7) a aparut butonul Generare firma si campurile de selectie An start si Luna start.

Fig. 7

Atentie!

Alegeti corect luna si anul de pornire, deoarece, odata alese, acestea nu vor mai putea fi schimbate. Daca anul nu este cel dorit va revine sarcina de a introduce anul corect (folosind tastatura sau Click pe sagetile din dreapta campului de editare).

Pentru cazul nostru concret, daca anul nu este 2009, atunci selectati cu sagetile din dreapta campului cu eticheta An Start numarul 2009; procedati la fel si pentru selectarea lunii ianuarie in campul cu eticheta Luna Start.

Apasati butonul Generare Firma. Pe ecran va apareaa fereastra din figura 8. Selectati in fereastra din stanga partitia (in cazul nostru d:) si directorul (in cazul nostru WMEnterprise) unde a fost instalat programul, iar in fereastra din stanga selectati fisierul Martor.TGZ. Apasati butonul OK.

Fig. 8

Programul va incepe copierea fisierelor necesare firmei „Demo SRL”, lucru pe care il veti observa in bara de progres (figura 9).

Fig. 9

La terminarea copierii, pe ecran va apareaa logul pentru firma nou creata. Daca lista cu obiecte invalide este goala, ca in figura 10, inseamna ca firma a fost generata cu succes. Apasati Iesire.

Fig. 10

Daca apasati din nou Modific, chiar daca firma a fost deja generata, puteti schimba datele generale ale acesteia (cele din partea inferioara a figurii 5). Apasati Salvez, dupa care Iesire pentru a parasi si macheta cu datele firmei.

Am ajuns astfel in fata view-ului in care se poate observa efectul adaugarii firmei „DEMO SRL” : lista contine acum doua inregistrari (figura 11). Daca va asteptati ca noua inregistrare sa fi fost adaugata la sfarsitul listei, atunci nu trebuie sa fiti surprinsi de faptul ca in realitate firma nou introdusa se afla pe prima pozitie: aranjarea in lista este facuta in ordine alfabetica.

Fig. 11

Apasati butonul „x” din stanga sus pentru a parasi macheta.

Multumim pentru abonare la newsletter. Veţi primi un email de confirmare.