ro

2. Date generale

  • macheta se gaseste in MENTOR > Nomenclatoare > Articole > Configurari contabile
  • Accesarea machetei Caracterizare contabila articole de stoc se poate face direct din Fisa articolului > 1.Date generale cu butonul Tip contabil implicit

Click pe numarul butonului pentru detalii

1. Contine diferente de pret

Unele elemente de stoc pot avea pret de inregistrare diferit de cel de achizitie. Pentru a inregistra respectiva diferenta trebuie bifata aceasta optiune, fapt care determina atat solicitarea introducerii acestui pret de inregistrare la receptia articolului respectiv cat si inregistrarea contabila a diferentelor de pret corespunzatore pe contul precizat in tab-ul 1.Conturi utilizate de pe aceasta macheta.

2. TVA neexigibil

Este activ doar daca este bifata optiunea Contine diferente de pret si ofera posibilitatea de a preciza daca respectivul tip contabil va contine sau nu TVA neexigibil, si daca da, modul lui de calcul: la toata valoarea sau numai pe adaos.

Unii utilizatori opteaza pentru folosirea de analitice diferite pentru inregistrarea TVA-lui neexigibil la facturi nesosite, obligatii de facturat sau articole cu diferente de pret.

Pentru aceasta, la rubrica „La analiticul fiecarui %TVA – TVA neexigibil pe analiticul .xx” trebuie precizat analiticul (terminatia) folosit pentru inregistrarea acestui TVA la articole (se scrie sirul de caractere introdus dupa sinteticul selectat in nomenclatorul de TVA la TVA neexigibil; de ex. daca la TVA este 442.08, analiticul este 442.08.01 atunci se scrie „.01”).

3. Metoda de gestiune

Asociaza fiecarui tip contabil un anumit mod de descarcare a stocului in momentul in care se opereaza o iesire (vanzare, consum, diminuare de stoc) de pe o anumita pozitie de stoc:

  • FIFO – descarcarea automata se face in ordinea intrarilor
  • LIFO – descarcarea automata se face in ordinea inversa a intrarilor
  • PMP – pretul de achizitie utilizat pentru descarcare este reprezentat de media ponderata a preturilor de intrare
  • IDS – nu permite descarcarea automata, ci presupune identificarea manuala a pozitiei de stoc care se diminueaza. Aceasta metoda este folosita pentru mijloace fixe si obiecte de inventar pentru care este necesara identificarea exacta a pozitiei diminuate pentru a elimina riscul descarcarii automate a unei pozitii de stoc eronate
  • VALORIC – este utilizata pentru gestiunile a caror evidenta este tinuta dupa metoda global-valorica.
Multumim pentru abonare la newsletter. Veţi primi un email de confirmare.