Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com WinMENTOR ENTERPRISE: ERP gestiune, contabilitate Romania
ro

1.Tipuri de backup pentru bazele de date WinMENTOR ENTERPRISE

Exista doua tipuri de backup pentru bazele de date Oracle:

a. cu export data dump, utilizand utilitarul Exp.exe livrat de Oracle;

b. cu export data pump, utilizand utilitarul ExlDP.exe livrat de Oracle;

1.a.  Data dump

– Data dump este o procedura de tip ClientServer care stocheaza arhiva pe calculatorul client(WAN).

– Extensia arhivei de dump este DMP.

– Avantajul salvarii WAN (WideAreaNetwork) este in detrimentul vitezei de salvare. O salvare de 4GB poate dura ( in functie de calea de depozitare a arhivei) chiar ore.

– Un dezavantaj major este si faptul ca salvarea se face static, cu toti userii deconectati de la baza de date a firmei.

– Arhivele DMP reprezinta in WME stilul vechi de salvare a datelor de firma.

1.b. Data pump

– Data pump este o procedura de tip Server care stocheaza arhiva pe un folder care pentru Oracle este un folder local (LAN) inregistrat in Oracle.DBA_Directories.

– Extensia arhivei de dump este PMP.

– Avantajul salvarii LAN (LocalAreaNetwork) este viteza de salvare. O salvare de 4GB are o durata de ordinul minutelor.

– Un avantaj major este faptul ca salvarea se face la cald, adica in timp ce userii sunt conectati la baza de date.

– Salvarea la cald (hot backup sau dynamic backup), se face cu parametrul  FlashBack_Time =SysTimestamp, adica se va face cu date coerente la ultimul commit executat de Oracle pentru fiecare tabela, la momentul intierii procedurii de salvare, si anume data sistemului.

– Arhivele PMP reprezinta in WME stilul nou de salvare a datelor de firma ce poate fi activat din macheta de salvare date cu bifarea optiunii DataPump.

2.Proceduri de backup pentru bazale de date WinMENTOR ENTERPRISE

Numele arhivei de backup este dupa masca FIRMA_AAAALLZZ_HHMM, unde Firma reprezinta numele schemei Oracle al firmei salvate, iar AAAA este anul, LL luna, ZZ ziua, HH  ora si MM minutul salvarii.

Exista 2 posibilitati de salvare:

a. salvare manuala la cerere;

b. salvare automata, dupa orar.

2.a. Salvare manuala la cerere

Salvarea manuala se face din macheta de salvare date firma si poate fi de tip DMP sau PMP. Este de inteles ca, daca salvarea se face din LAN, atunci e de preferat sa se utilizeze metoda DataPump. 

Pe macheta de salvare, daca se bifeaza „DataPump”, atunci pentru calea de salvare se va utiliza aliasul Oracle denumit WME_Backup, care contine directorul local de pe server in care ExpDP va depozita arhiva.

Atentie!

Daca de exemplu vedeti pe calculatorul client pe macheta de salvare WME_Backup = D:\WMSave ,  atunci D: NU ESTE discul D al clientului pe care rulati WinMService, ci este discul D de pe serverul de Oracle! Daca salvati direct de pe server, aceasta confuzie nu mai exista.

Arhiva se va gasi dupa salvare pe server, intr-un subdirector cu numele schemei salvate, in exemplul nostru calea completa de salvare ar fi  \\Server\D:\WMSave\Firma. Dupa salvare, fie ea DMP sau PMP, langa arhiva, veti gasi un fisier de log  cu nume complet FIRMA_AAAALLZZ_HHMM.lge care contine date referitoare la export. Extensia LGE semnifica LoGExport.

2.b.  Salvare automata dupa orar

Incepand cu versiunile 6.xxx de WinMENTOR ENTERPRISE la care corespunde versiune de WinMService 2.xx, salvarile executate prin fisiere de tip BAT sunt inlocuite de backup automat nativ integrat in WinMService.

Pentru a amorsa procedurile de backup automat se parcurg pasii de mai jos.

  • Se descrie din „Diverse” cate un orar pentru fiecare firma care va fi salvata. Pentru a evita confuziile, denumirea orarului e de preferat sa contina numele schemei pentru care este utilizat. Denumirea data orarului trebuie sa fie unica printre obiectele Oracle ale bazei de date, asa incat ar trebui sa alegeti o  denumire care are un prefix specific folosit cu consecventa urmat de numele schemei (de exemplu BK_NUMESCHEMA).
  • Pentru salvare automata a datelor din Winmadmin se va crea un orar special cu bifa pe optiunea:  „Special pentru backup WINMADMIN”.
  • In nomenclatorul de firme, se poate asocia la fiecare  firma orarul pregatit in prealabil. De asemenea, se poate specifica „Cate arhive de backup pastrez”=N. Dupa fiecare salvare automata, jobul de salvare va sterge arhivele vechi, pastrand doar ultimele N arhive, asa  cum ati specificat. Daca nu se specifica N sau N=0,  atunci implicit N=5, pastrandu-se ultimele 5 arhive.

Atentie!

Nu pot exista 2 orare care sa inceapa la aceeasi AAAALLZZ HH:MM! De preferat ar fi ca, evaluand timpul de salvare, sa se lase intre doua executii timpul necesar finalizarii actiunii precedente.

In orice caz, se va evita folosirea aceluiasi orar la doua firme diferite.

Important!

Pentru ca salvarea automata sa functioneze, este necesar ca pentru fiecare firma sa se execute manual o salvare de tip DataPump.

La prima intrare pe macheta de salvare date,  aliasul WME_BACKUP va fi vid. In acest caz, inainte de a porni salvarea, va trebui sa completati radacina caii de salvare,  de exemplu D:\WMSave.

Structura de directoare de salvare trebuie sa existe deja, cu subdirectoare create pentru fiecare schema de firma in parte. De asemenea, e musai sa existe si un subdirector special pentru Winmadmin. 

Pentru exemplificare, daca doriti salvarea prin metoda DataPump pentru firmele mapate pe schemele Firma1 si Firma2, atunci va trebui sa creati manual urmatoarea arborescenta de directoare:

D:\WMSave\WINMADMIN,

D:\WMSave\Firma1,

D:\WMSave\Firma2.

Crearea de directoare nu se poate automatiza  deoarece, asa cum am specificat deja, D:\WMSave reprezinta o cale locala pe server, iar in situatia in care lansarea se face de pe client, probabilitatea de a avea drepturi de operare pe server este aproape nula. Cu alte cuvinte, utilizarea metodei DataPUMP prezinta si avantajul securitatii datelor. Desi clientul nu are acces la discurile serverului, salvarea datelor este posibila de la distanta.

Sfaturi utile pentru backup si upgrade

Salvarea datelor este o procedura de siguranta pentru cazuri de avarie. Ca atare, e de preferat sa nu tineti toate ouale in acelasi cos, adica discul de salvare sa fie FIZIC altul decat discul pe care este instalata baza de date Oracle.

De asemenea, existenta salvarilor pe discul de backup nu garanteaza integritatea salvarilor. Exista posibilitatea ca exportul sa fi esuat, sau pur si simplu sa aiba probleme.

Asta inseamna ca e de preferat, pentru utilizarea salvarilor in procedurile de  DisasterRecovery ca, periodic, sa se importe salvari pe o clona a firmei.

Cu alte cuvinte, va sfatuiesc ca de la inceput sa creati un duplicat la schema firmei reale, eventual cu acelasi nume, dar cu prefix CLONA, sau pur si simplu, cu prefix X. Pe aceasta schema de test ar fi linistitor sa faceti periodic import de date din ultima arhiva salvata.

Daca se folosesc masini virtuale pentru schema de productie (schema LIVE pe care se lucreaza in mod curent), atunci schema de test poate fi pe o clona a masinii virtuale de productie.

Clona schemei de lucru LIVE va avea rol si de LIVE STAGING in operatiunile de upgrade.

Instalarea de versiuni noi lansate de catre producator direct pe schema de productie LIVE este o catastrofa!

Acest mod de lucru aduce mari prejudicii clientilor de WME si, implicit, imaginii WME pe piata de software.

Recomandarea noastra pentru upgrade, asa cum orice DataBaseAdministrator experimentat cunoaste deja, este ca versiunile noi downloadate de pe ftp.winmentor.ro sa fie testate in mod LIVE STAGING pe clona schemei de lucru LIVE. Dupa testele preliminare executate de catre DBA urmarind procedurile stabilite in prealabil in conformitate cu specificul activitatii clientului,  se lanseaza catre utilizatorii cheie din departamentele firmei o cerere de testare pe specificul fiecarui  departament, asa incat sa se poata surprinde eventualele disfunctionalitati ale noii versiuni.

In situatia in care toti cei implicati confirma functionarea corecta a executabilelor de upgrade, se poate purcede la instalarea versiunii noi pe schema LIVE a firmei, fara pericol de blocare a activitatii curente.

Multumim pentru abonare la newsletter. Veţi primi un email de confirmare.