Vă rog să actualizați pe site-ul dvs. documentația (Winmentor\Documentatie\02_Mentor\Taxa mediu pentru deseuri) pentru tratamentul achizitionarii deseurilor feroase/neferoase, deoarece documentatia din 04.04.2023 este invechita, de fapt printscreen-urile nu mai corespund cu machetele actuale.
Am incercat sa setez programul pe baza documentatiei pe site, insa la introducerea unei facturi de intrari, imi da mesajul ca "Documentul nu poate fi salvat! Cel putin articolul Taxa mediu 2% (Retinere la sursa) (Cont 447.03) nu are Categoria pentru care se aplica taxare inversa!"
Mentionez faptul ca articolul nou adaugat este : Taxa mediu 2%; la constante generale mentor > Conturi sintetice pentru identificarea tipului de stoc > „Conturi tratate ca stopaj la sursă”, am setat contul 447.03 ca fiind tratat ca stopaj la sursa, la Taxe asociate stocurilor am setat modul de calcul "suma fixa pe UM", Valoare pentru inregistrare contabila 2, la Articole de stoc am setat TVA 0% fara deducere (am incercat si cu 19%), la Accize "Taxa mediu 2%".
Avem nevoie de acest lucru deoarece furnizorii nostrii de deseuri emit facturile in felul urmator:
- varianta 1 - Factura furnizor contine 2 pozitii (pozitia 1 Deseul feros/neferos [ex. 100 Ron], pozitia 2 Taxa mediu 2% cu valoarea minus [ex. -2 Ron]), in acest caz taxa se include in valoarea marfii receptionate, adica valoarea marfii fi de 98 Ron. [In acest caz valoarea taxei de mediu se va trece pe cont 652 = 447.03 2 Ron, adica la vanzarea deseurilor, aceasta tranzactie genereaza un adaos mai mare /creste artifical cifra de afaceri/ dar are in schimb si o cheltuiala in plus].
- varianta 2 - Factura furnizor contine 1 pozitie (pozitia 1 Deseul feros/neferos [ex. 100 Ron], iar valoarea taxei mediu este specificata separat pe factura [este cu retinere la sursa]) [In acest caz valoarea taxei de mediu se va deduce din valoarea facturii de platit catre furnizor 401 = 447.03 2 Ron, adica la vanzarea deseurilor, aceasta tranzactie genereaza un adaos mai mic, fara o cheltuiala in plus].
Astept raspunsul dvs.
Cu stima,