Sunt afisate rezultatele de la 1 la 6 din 6
  1. #1
    Data inscrierii
    February 2009
    Posturi
    114

    Implicit TVA 5% si 9% la restaurante. Ce solutii sunt?

    Buna seara,
    Nu am gasit nicio discutie despre o eventuala solutie la problema evidentei valorice (global valorica) a produselor/marfurilor de la restaurantele care vand acelasi produs atat cu TVA de 5% (clientii manaca acolo pe loc, la mese) dar si cu 9% (clientii care isi cumpara mancarea "la pachet").

    La un articol nu pot fi alocate doua coduri de TVA, asa stiu.

    Materiile prime si produsele cumparate spre revanzare vin cu cota de 9 % TVA (prajituri cumparate de la un producator specializat si revandute in restaurant, sucuri si apa servite la masa din restaurant etc).

    O solutie este ca produsele finale obtinute in bucatarie sa fie setate cu cota implicita cota de TVA de 5% si sa le vindem ca atare. Dar ce facem cu restul?

    Marfurile (suc, parjitura etc) servite acolo se taxeaza cu 5% dar intra cu 9%. Cum le transformam din 9 in 5%?

    Si invers. Unele produse se vand pentru consum la domiciliu, la pachet, cu TVA 9%. Cum transformam mancarea obtinuta anterior cu 5% in mancarea cu 9%?

    O solutie ar fi folosirea operatiunii "diminuare de stoc" cu un rand cu (+) plus si unul cu (-) minus dar ne lovim de alte piedici:
    - incarcarea si scaderea din gestiune a produselor vandute - la ce adaosuri si la ce preturi de achizitie/productie?
    - operatiuni si timp suplimentar de operare a transformarilor si de facut verificarile (de regula neplatit si nerecunoscut de client - nu exista un beneficiu direct pentru el);

    Alte sugesti?

  2. #2
    Data inscrierii
    February 2009
    Posturi
    670

  3. #3
    Data inscrierii
    February 2009
    Posturi
    114

    Implicit

    Am studiat documentatia (cea cu 5%) dar exemplul de acolo se refera la produse de tip stoc si nu ne prea ajuta decat daca schimbam sistemul din temelie.

    In cazul nostru doar evidenta materiilor prime si a productie se tine cantitativ valoric.

    Dupa receptia produselor finite din locatia unde este bucataria acestea sunt transferate la restaurant (chiar sunt locatii diferite locul prepararii hranei si locul de servire) de unde incepe evidenta global valorica la pret de vanzare cu amanuntul cu descarcare cu "K".

    Problema este ca ne incarcam cu marfa valorica la pret cu amanuntul cu TVA de 5% si o parte din aceasta o vindem cu 9% desi nu avem "intrare". Totul valoric.
    Deja avem anomalii la scaderea din gestiune a marfii cu 5% mai precis a adaosului din valoarea de vanzare si a costului de achizitie.

  4. #4
    Data inscrierii
    February 2009
    Posturi
    670

    Implicit

    Ultima documentatie este pentru marfa valoric, e drept, incarcare cu 9% si vanzare cu 5%, adica invers ca la dvs, dar, daca schimbati aceste cifre intre ele, este valabila documentatia.

    Astfel: dvs bagati totul in 5% si, doar "ocazional", veti vinde cu 9%, dar descarcarea reala se va face tot din 5%; practic, stocul nu va trece niciodata prin 9%, asa ca n-ar trebui sa fie probleme la "K".

  5. #5
    Data inscrierii
    April 2015
    Posturi
    49

    Implicit

    Buna seara,
    Am nevoie de documentatiile de pe ftp dar nu mai pot fi deschise. Puteti va rog sa-mi spuneti daca le mai gasesc undeva?

  6. #6
    Data inscrierii
    March 2009
    Posturi
    66

 

 

Reguli de Postare

  • Nu poti posta thread-uri noi
  • Nu poti posta raspunsuri
  • Nu poti posta atasamente
  • Nu poti edita posturile tale
  •