Buna seara,
Nu am gasit nicio discutie despre o eventuala solutie la problema evidentei valorice (global valorica) a produselor/marfurilor de la restaurantele care vand acelasi produs atat cu TVA de 5% (clientii manaca acolo pe loc, la mese) dar si cu 9% (clientii care isi cumpara mancarea "la pachet").
La un articol nu pot fi alocate doua coduri de TVA, asa stiu.
Materiile prime si produsele cumparate spre revanzare vin cu cota de 9 % TVA (prajituri cumparate de la un producator specializat si revandute in restaurant, sucuri si apa servite la masa din restaurant etc).
O solutie este ca produsele finale obtinute in bucatarie sa fie setate cu cota implicita cota de TVA de 5% si sa le vindem ca atare. Dar ce facem cu restul?
Marfurile (suc, parjitura etc) servite acolo se taxeaza cu 5% dar intra cu 9%. Cum le transformam din 9 in 5%?
Si invers. Unele produse se vand pentru consum la domiciliu, la pachet, cu TVA 9%. Cum transformam mancarea obtinuta anterior cu 5% in mancarea cu 9%?
O solutie ar fi folosirea operatiunii "diminuare de stoc" cu un rand cu (+) plus si unul cu (-) minus dar ne lovim de alte piedici:
- incarcarea si scaderea din gestiune a produselor vandute - la ce adaosuri si la ce preturi de achizitie/productie?
- operatiuni si timp suplimentar de operare a transformarilor si de facut verificarile (de regula neplatit si nerecunoscut de client - nu exista un beneficiu direct pentru el);
Alte sugesti?