adaniel
04 February 2016, 15:27
Sfaturi practice.
1. Valabil pentru toate aplicatiile BDE. Initial a fost MENTOR.EXE, aplicatie unica, gandita sa ruleze singura la un moment dat pe calculator, iar directorul PRIVATE era numai al lui. DAR, directorul PRIVATE era folosit la fel ca directorul DATA, permitand accesul concurent a mai multor aplicatii pe el, acces memorat de fisierele lck, fisiere care dispar abia dupa inchiderea tuturor aplicatiilor BDE, de pe toate calculatoarele ce il acceseaza. Dar adevaratul director privat al BDE-ului a ramas acela de unde rula executabilul, astfel toate SQL-urile se rulau la nivel de executabil, si in caz de oprire fortata, ramaneau agatate, langa exe, atat fisiere lck cat si fisiere QUERY SQL. De aceea MentLCK nu stia sa le stearga, si desi reuseati sa intrati in MENTOR, pe machetele de iesiri va izbeati de close dataset, pt ca se rulau sql-uri (view articole) la nivel de exe.
La un moment dat a aparut varianta Windows SERVER + Terminal SERVER. Acest lucru a rezolvat problemele retelei proaste, dar fiecare a instalat dupa cum l-a taiat capul. Unii au inteles ca fiecare utilizator de pe server va trebui sa aiba propriul folder de mentor, pentru ca in cele din urma s-au izbit de erori de genul FILE HAS GROWN TOO LARGE. Au mai aparut apoi fel de fel de aplicatii (Curierat, Restaurant, ServiceAuto, Declaratii, MentorAdmin, WMexport) toate folosind BDE-ul. Incercand sa rulati toate aceste aplicatii din acelasi folder a dus la majoritatea utilizatorilor(care au un volum de lucru mare, care nu inchid mentorul decat la iesirea din program, sau care nu stiu sa inchida o sesiune de remote prin logout si fac numai disconect) sa primeasca cam acelasi mesaj ca la remote. Pentru ca se aduna un numar de zeci de mii de table in decursul a cateva ore de lucru, chiar daca in directorul private vedeti numai cateva, fisierele lck de acolo pastreaza evidenta si continua sa creasca, pana cand nu mai poate fi citit, inclusiv aplicatiile incep sa se miste din ce in ce mai greu. Acest lucru se putea observa si cand se rula doar MENTOR-ul o zi intreaga, ajungand pe la sfarsit de zi sa "crape".
Solutia a fost foarte simpla. Pentru a micsora numarul de fisiere care se creeaza in PRIVATE, fiecare aplicatie, pentru fiecare utilizator trebuie instalata in propriul ei folder (ACEST LUCRU TREBUIE FACUT DE CEI CE SE OCUPA DE INSTALAREA LOR). In afara de mentor, restul nu au nevoie decat de PRIVATE, Protect.dat si nethasp.ini pentru a putea rula. Aceasta insa nu rezolva problema lck-urilor la nivel de exe si nici problema utilizarii indelungate a unei aplicatii. Cea de a doua implementare a fost la nivel de executabile, in care se specifica directorul privat al sesiunii BDE sa fie tot in directorul PRIVATE. Ce inseamna acest lucru. Prima reactie, cea negativa care ati observat-o, este imposibilitatea de a rula 2 aplicatii din acelasi loc, sau doua sesiuni de terminal server din acelasi loc, aparand eroarea DIRECTORY IS LOCKED. Acest lucru, desi pare ENERVANT pentru cei ce s-au obisnuit cu o configurare de ani de zile, va obliga insa sa faceti lucrul corect, adica sa instalati fiecare aplicatie in propriul lui folder. (Si in alta ordine de idei, pana acum nu am reusit sa vad un calculator ordonat, fara zeci de directoare amestecate create direct pe partitie, toate folderele de kituri, alaturi de foldere cu documente, cu cele de filme, alaturi de alte zeci de fisiere exportate tot direct in partitie. Deci nu vad care este problema instalarii aplicatiilor mentor in foldere separate. Pe TERMINAL SERVER se poate crea o ordine, 2 foldere in partitie, unul cu DATEMENT, unde se afla baza de date, DATA, FUNDAL, NETDIR si NEW, si alt folder de USERI, unde pentru fiecare user am folderul lui de mentor: User1MENT, User2MENT, User3MENT, User4DECL, User5REST, etc. In felul acesta se poate seta corect securitatea fisierelor, configurarea antivirusilor, dezactiva shadowcopy acolo unde sunt datele, si dispar multe erori TEHNICE de MENTOR, care se dovedesc de fapt proaste configurari de windows.)
Ceea ce nu s-a observat, este faptul ca MentLCK isi face treaba, pentru ca nu mai exista lck-uri la nivel de exe. Pentru ca am specificat ca diretorul PRIVATE este numai al aplicatiei, BDE nu va mai tine evidenta tablelor temporare, lck-urile ramanand in 4kb, automat, sql-urile si toate prelucrarile temporare (inclusiv liste) se executa putin mai repede, si nu se mai incetineste in timp MENTOR-ul. (se observa doar la volum mare de date).
2. Acum, sperand ca m-am facut clar de ce se instaleaza aplicatiile in foldere separate, cateva lucruri despre MentorADMIN.
Install MentorADMIN.exe este o arhiva 7zip, care la rulare, dezarhiveaza fisierul MentorAdminC.exe in directorul TEMP al utilizatorului, pe care il executa.
Pentru a nu complica situatia, acest executabil poate sa se autoinstaleze, respectiv dezinstaleze. Si aici apare prima problema:
Daca o aplicatie de instalare este un executabil care copie executabile si alte fisiere diferite in calea de instalare, aceasta aplicatie se copie pe ea insasi, odata in calea de instalare si inca o data in directorul SERVER al caii de instalare. Serverul este de asemenea setat sa se porneasca odata cu windowsul. La finalul instalarii, atat aplicatia din calea de instalare cat si serverul sunt pornite. Deoarece practic ele sunt aceleasi fisiere, ruland doar parametrizat, ANTIVIRUSII(KASPERSKY, BITDEFENDER) IL DETECTEAZA CA FIIND TROIAN, MALWARE, pe baza comportamentului sau. (Troienii sunt executabile care se multiplica in diferite locatii si se executa, pe langa altele). Cel mai simplu este sa dezactivati temporar antivirusul, cat instalati aplicatia. Daca nu a apucat sa-l adauge in lista lui de programe nedorite, la instalare, nu il va mai detecta ca malware la rulare.
Aplicatia este construita in sistem Client-Server. Ceea ce inseamna: Comenzile (joburile) ce le salvati, credeti ca le rulati din aplicatia client MentorAdminC.exe, ele sunt executate de aplicatia MentorAdminS.exe de pe calculatorul de unde ruleaza. Astfel, clientul poate sa fie rulat de pe o statie locala, alta decat cea pe care se afla baza de date, in timp ce serverul este de preferat sa se execute pe calculatorul unde este baza de date. Efectele benefice sunt urmatoarele:
- Singurele date ce se prelucreaza prin retea sunt cele ale machetelor de configurare a joburilor. Jobul efectiv se executa pe fisierele locale, o verificare de structuri, chiar daca este data pe pe o statie client, se va executa la fel de repede ca si cea de pe server. Nu va fi nevoie sa se intre pe calculatorul SERVER pentru a se da aceasta verificare din MENTOR/SERVICE.
- Nu este nevoie sa priviti monitorul cat timp se executa joburile, sa stati cu aplicatia clent deschisa. La verificare de structuri aplicatia ia firmele la rand, in masura in care nu exista utilizatori pe acea firma, daca o firma este blocata de un utilizator, se trece la urmatoarea, si dupa ce a parcurs toata lista de firme, revine din nou pe firmele blocate in speranta ca au fost eliberate. Jobul se opreste abia cand toate firmele au fost verificate. Daca nu se iese dintr-o firma, jobul intra intr-o bucla de asteptare a eliberarii firmei.
- Aplicatia nu ar trebui sa tina un post blocat in cheie/un utilizator blocat, verificarea din MENTOR/SERVICE blocheaza un utilizator/calculator.
- Cand vorbim de firme cu multe calculatoare si un server dedicat, de obicei serverul acela nu se mai inchide la sfarsitul programului. Joburile pot fi programate sa ruleze dupa program, cand nu mai este nimeni in firma, si nu vor tine nici un angajat dupa program (ADMINISTRATOR sau cine se ocupa de chestii tehnice in firma respectiva). Astfel daca un upgrade de MENTOR se face fie in timpul programului fara verificare pe toate firmele, lasand utilizatorul sa-si faca verificarea cand intra pe firma dorita, fie cineva asteapta sa se inchida firma dupa care da instalare, si a doua zi la prima ora o finalizeaza, iar daca nu este finalizata, se asteapta, pentru ca nimeni nu mai poate lucra, MentorADMIN poate fi programat sa porneasca verificarea pe firme dupa program, iar daca a doua zi nu este gata, numai firma in lucru este blocata, utilizatorul fiind avertizat, pe restul se poate lucra, iar daca firma nu a fost verificata inca, MentorAdmin va intra in acea bucla de asteptare, in caz ca era necesara utilizarea firmei.
- La jobul de salarii, avantajul clar este cel in operarea simultana a modificarilor pe baza unei firme/luni martor, micsorand semnificativ numarul de clickuri.
ERORI SI REMEDIEREA LOR.
Aplicatia momentan este in regim BETA, adica toate optiunile pana acum dezvoltate pot fi rulate, dar nu a fost testata suficient, pot aparea erori la rularea serverului si a joburilor, posibil conflicte si blocaje cu mentorul. Nu poate deteriora baza de date. In starea IDLE (nu face nimic) a serverului, singurele table accesate sunt cele proprii (JOB* la nivel de DATA), deci nu are cum sa deterioreze alte table. Actualizarea datelor salariale este o procedura relativ rapida, cea de verificare de structuri este o procedura ce dureaza mult timp, dar este bazata pe aceeasi verificare sigura din MENTOR/SERVICE (Nu am reinventat roata. Posibil sa o fac, daca voi observa o accelerare a vitezei de verificare printr-o alta metoda, respectiv sa aiba un impact cat mai mic asupra mentor-ului care ruleaza in acel moment.)
Aplicatia creeaza niste fisiere TEXT cu extensia LCK. Nu sunt LCK-uri adevarate:
WMACHANGE.LCK : Se creeaza pt a anunta ca exista o modificare in lista de job-uri, anuntand serverul sa le parcurga si sa vada daca trebuie rulat un nou job. Se sterge la fiecare actualizare de joburi.
WMALOCK.LCK : Apare odata cu instanta serverului, MentorAdminS.exe, asigurand unicitatea instantei. Practic acest lucru spune calculatorului X sa nu porneasca o instanta de server, daca exista deja ruland pe calculatorul Y. E absurd sa pui 2 servere sa execute joburi, pentru ca se lucreaza cu fisiere, si citirea simultana pe disc nu face decat sa mearga mai incet decat s-ar fi executat joburile secvential. Se sterge la inchiderea normala a serverului. Acest fisier nu poate fi sters manual atata timp cat aplicatia server este deschisa.
WMASLOCK.LCK : Apare cand se executa un job. Fisierul este blocat la stergere pe toata perioada executiei jobului, se sterge la terminarea executiei. (cu sau fara erori). Acest lucru este tot pentru a nu permite sub nici o forma executia simultana a 2 joburi. ele se executa pe rand.
Pe verificarea de structuri, se creeaza fisierele STOP.TXT la nivel de firma pe care se face verificarea, respectiv STOP.TXT si STOPMASTER.TXT la nivel de DATA.
Fisierul STOP.TXT a fost utilizat si de MENTOR pentru a bloca temporar din service accesul la ceilalti utilizatori, altii decat master, pentru diferite operatiuni ce urmeaza a fi facute.
Fisierul STOPMASTER.TXT este specific MentorADMIN si blocheaza inclusiv Master-ul sa acceseze firma la un moment dat, pentru ca o verificare de structuri cere exclusivitate.
In caz de oprire fortata/crash a serverului, se pot sterge toate aceste fisiere fara nici o problema, lck-uri si STOP*.TXT.
Mai sunt multe de facut in ea (toate meniurile inhibate, repetare periodica a joburilor, salvari/restaurari programate, notificare/descarcare automata versiuni noi de pe site, alte lucruri ce se pot automatiza), asa ca orice eroare / blocaj / sugestie trebuie precizata, pentru a fi remediata, si iertati-mi erorile gramaticale, pe care nu am mai avut timp sa le corectez.
1. Valabil pentru toate aplicatiile BDE. Initial a fost MENTOR.EXE, aplicatie unica, gandita sa ruleze singura la un moment dat pe calculator, iar directorul PRIVATE era numai al lui. DAR, directorul PRIVATE era folosit la fel ca directorul DATA, permitand accesul concurent a mai multor aplicatii pe el, acces memorat de fisierele lck, fisiere care dispar abia dupa inchiderea tuturor aplicatiilor BDE, de pe toate calculatoarele ce il acceseaza. Dar adevaratul director privat al BDE-ului a ramas acela de unde rula executabilul, astfel toate SQL-urile se rulau la nivel de executabil, si in caz de oprire fortata, ramaneau agatate, langa exe, atat fisiere lck cat si fisiere QUERY SQL. De aceea MentLCK nu stia sa le stearga, si desi reuseati sa intrati in MENTOR, pe machetele de iesiri va izbeati de close dataset, pt ca se rulau sql-uri (view articole) la nivel de exe.
La un moment dat a aparut varianta Windows SERVER + Terminal SERVER. Acest lucru a rezolvat problemele retelei proaste, dar fiecare a instalat dupa cum l-a taiat capul. Unii au inteles ca fiecare utilizator de pe server va trebui sa aiba propriul folder de mentor, pentru ca in cele din urma s-au izbit de erori de genul FILE HAS GROWN TOO LARGE. Au mai aparut apoi fel de fel de aplicatii (Curierat, Restaurant, ServiceAuto, Declaratii, MentorAdmin, WMexport) toate folosind BDE-ul. Incercand sa rulati toate aceste aplicatii din acelasi folder a dus la majoritatea utilizatorilor(care au un volum de lucru mare, care nu inchid mentorul decat la iesirea din program, sau care nu stiu sa inchida o sesiune de remote prin logout si fac numai disconect) sa primeasca cam acelasi mesaj ca la remote. Pentru ca se aduna un numar de zeci de mii de table in decursul a cateva ore de lucru, chiar daca in directorul private vedeti numai cateva, fisierele lck de acolo pastreaza evidenta si continua sa creasca, pana cand nu mai poate fi citit, inclusiv aplicatiile incep sa se miste din ce in ce mai greu. Acest lucru se putea observa si cand se rula doar MENTOR-ul o zi intreaga, ajungand pe la sfarsit de zi sa "crape".
Solutia a fost foarte simpla. Pentru a micsora numarul de fisiere care se creeaza in PRIVATE, fiecare aplicatie, pentru fiecare utilizator trebuie instalata in propriul ei folder (ACEST LUCRU TREBUIE FACUT DE CEI CE SE OCUPA DE INSTALAREA LOR). In afara de mentor, restul nu au nevoie decat de PRIVATE, Protect.dat si nethasp.ini pentru a putea rula. Aceasta insa nu rezolva problema lck-urilor la nivel de exe si nici problema utilizarii indelungate a unei aplicatii. Cea de a doua implementare a fost la nivel de executabile, in care se specifica directorul privat al sesiunii BDE sa fie tot in directorul PRIVATE. Ce inseamna acest lucru. Prima reactie, cea negativa care ati observat-o, este imposibilitatea de a rula 2 aplicatii din acelasi loc, sau doua sesiuni de terminal server din acelasi loc, aparand eroarea DIRECTORY IS LOCKED. Acest lucru, desi pare ENERVANT pentru cei ce s-au obisnuit cu o configurare de ani de zile, va obliga insa sa faceti lucrul corect, adica sa instalati fiecare aplicatie in propriul lui folder. (Si in alta ordine de idei, pana acum nu am reusit sa vad un calculator ordonat, fara zeci de directoare amestecate create direct pe partitie, toate folderele de kituri, alaturi de foldere cu documente, cu cele de filme, alaturi de alte zeci de fisiere exportate tot direct in partitie. Deci nu vad care este problema instalarii aplicatiilor mentor in foldere separate. Pe TERMINAL SERVER se poate crea o ordine, 2 foldere in partitie, unul cu DATEMENT, unde se afla baza de date, DATA, FUNDAL, NETDIR si NEW, si alt folder de USERI, unde pentru fiecare user am folderul lui de mentor: User1MENT, User2MENT, User3MENT, User4DECL, User5REST, etc. In felul acesta se poate seta corect securitatea fisierelor, configurarea antivirusilor, dezactiva shadowcopy acolo unde sunt datele, si dispar multe erori TEHNICE de MENTOR, care se dovedesc de fapt proaste configurari de windows.)
Ceea ce nu s-a observat, este faptul ca MentLCK isi face treaba, pentru ca nu mai exista lck-uri la nivel de exe. Pentru ca am specificat ca diretorul PRIVATE este numai al aplicatiei, BDE nu va mai tine evidenta tablelor temporare, lck-urile ramanand in 4kb, automat, sql-urile si toate prelucrarile temporare (inclusiv liste) se executa putin mai repede, si nu se mai incetineste in timp MENTOR-ul. (se observa doar la volum mare de date).
2. Acum, sperand ca m-am facut clar de ce se instaleaza aplicatiile in foldere separate, cateva lucruri despre MentorADMIN.
Install MentorADMIN.exe este o arhiva 7zip, care la rulare, dezarhiveaza fisierul MentorAdminC.exe in directorul TEMP al utilizatorului, pe care il executa.
Pentru a nu complica situatia, acest executabil poate sa se autoinstaleze, respectiv dezinstaleze. Si aici apare prima problema:
Daca o aplicatie de instalare este un executabil care copie executabile si alte fisiere diferite in calea de instalare, aceasta aplicatie se copie pe ea insasi, odata in calea de instalare si inca o data in directorul SERVER al caii de instalare. Serverul este de asemenea setat sa se porneasca odata cu windowsul. La finalul instalarii, atat aplicatia din calea de instalare cat si serverul sunt pornite. Deoarece practic ele sunt aceleasi fisiere, ruland doar parametrizat, ANTIVIRUSII(KASPERSKY, BITDEFENDER) IL DETECTEAZA CA FIIND TROIAN, MALWARE, pe baza comportamentului sau. (Troienii sunt executabile care se multiplica in diferite locatii si se executa, pe langa altele). Cel mai simplu este sa dezactivati temporar antivirusul, cat instalati aplicatia. Daca nu a apucat sa-l adauge in lista lui de programe nedorite, la instalare, nu il va mai detecta ca malware la rulare.
Aplicatia este construita in sistem Client-Server. Ceea ce inseamna: Comenzile (joburile) ce le salvati, credeti ca le rulati din aplicatia client MentorAdminC.exe, ele sunt executate de aplicatia MentorAdminS.exe de pe calculatorul de unde ruleaza. Astfel, clientul poate sa fie rulat de pe o statie locala, alta decat cea pe care se afla baza de date, in timp ce serverul este de preferat sa se execute pe calculatorul unde este baza de date. Efectele benefice sunt urmatoarele:
- Singurele date ce se prelucreaza prin retea sunt cele ale machetelor de configurare a joburilor. Jobul efectiv se executa pe fisierele locale, o verificare de structuri, chiar daca este data pe pe o statie client, se va executa la fel de repede ca si cea de pe server. Nu va fi nevoie sa se intre pe calculatorul SERVER pentru a se da aceasta verificare din MENTOR/SERVICE.
- Nu este nevoie sa priviti monitorul cat timp se executa joburile, sa stati cu aplicatia clent deschisa. La verificare de structuri aplicatia ia firmele la rand, in masura in care nu exista utilizatori pe acea firma, daca o firma este blocata de un utilizator, se trece la urmatoarea, si dupa ce a parcurs toata lista de firme, revine din nou pe firmele blocate in speranta ca au fost eliberate. Jobul se opreste abia cand toate firmele au fost verificate. Daca nu se iese dintr-o firma, jobul intra intr-o bucla de asteptare a eliberarii firmei.
- Aplicatia nu ar trebui sa tina un post blocat in cheie/un utilizator blocat, verificarea din MENTOR/SERVICE blocheaza un utilizator/calculator.
- Cand vorbim de firme cu multe calculatoare si un server dedicat, de obicei serverul acela nu se mai inchide la sfarsitul programului. Joburile pot fi programate sa ruleze dupa program, cand nu mai este nimeni in firma, si nu vor tine nici un angajat dupa program (ADMINISTRATOR sau cine se ocupa de chestii tehnice in firma respectiva). Astfel daca un upgrade de MENTOR se face fie in timpul programului fara verificare pe toate firmele, lasand utilizatorul sa-si faca verificarea cand intra pe firma dorita, fie cineva asteapta sa se inchida firma dupa care da instalare, si a doua zi la prima ora o finalizeaza, iar daca nu este finalizata, se asteapta, pentru ca nimeni nu mai poate lucra, MentorADMIN poate fi programat sa porneasca verificarea pe firme dupa program, iar daca a doua zi nu este gata, numai firma in lucru este blocata, utilizatorul fiind avertizat, pe restul se poate lucra, iar daca firma nu a fost verificata inca, MentorAdmin va intra in acea bucla de asteptare, in caz ca era necesara utilizarea firmei.
- La jobul de salarii, avantajul clar este cel in operarea simultana a modificarilor pe baza unei firme/luni martor, micsorand semnificativ numarul de clickuri.
ERORI SI REMEDIEREA LOR.
Aplicatia momentan este in regim BETA, adica toate optiunile pana acum dezvoltate pot fi rulate, dar nu a fost testata suficient, pot aparea erori la rularea serverului si a joburilor, posibil conflicte si blocaje cu mentorul. Nu poate deteriora baza de date. In starea IDLE (nu face nimic) a serverului, singurele table accesate sunt cele proprii (JOB* la nivel de DATA), deci nu are cum sa deterioreze alte table. Actualizarea datelor salariale este o procedura relativ rapida, cea de verificare de structuri este o procedura ce dureaza mult timp, dar este bazata pe aceeasi verificare sigura din MENTOR/SERVICE (Nu am reinventat roata. Posibil sa o fac, daca voi observa o accelerare a vitezei de verificare printr-o alta metoda, respectiv sa aiba un impact cat mai mic asupra mentor-ului care ruleaza in acel moment.)
Aplicatia creeaza niste fisiere TEXT cu extensia LCK. Nu sunt LCK-uri adevarate:
WMACHANGE.LCK : Se creeaza pt a anunta ca exista o modificare in lista de job-uri, anuntand serverul sa le parcurga si sa vada daca trebuie rulat un nou job. Se sterge la fiecare actualizare de joburi.
WMALOCK.LCK : Apare odata cu instanta serverului, MentorAdminS.exe, asigurand unicitatea instantei. Practic acest lucru spune calculatorului X sa nu porneasca o instanta de server, daca exista deja ruland pe calculatorul Y. E absurd sa pui 2 servere sa execute joburi, pentru ca se lucreaza cu fisiere, si citirea simultana pe disc nu face decat sa mearga mai incet decat s-ar fi executat joburile secvential. Se sterge la inchiderea normala a serverului. Acest fisier nu poate fi sters manual atata timp cat aplicatia server este deschisa.
WMASLOCK.LCK : Apare cand se executa un job. Fisierul este blocat la stergere pe toata perioada executiei jobului, se sterge la terminarea executiei. (cu sau fara erori). Acest lucru este tot pentru a nu permite sub nici o forma executia simultana a 2 joburi. ele se executa pe rand.
Pe verificarea de structuri, se creeaza fisierele STOP.TXT la nivel de firma pe care se face verificarea, respectiv STOP.TXT si STOPMASTER.TXT la nivel de DATA.
Fisierul STOP.TXT a fost utilizat si de MENTOR pentru a bloca temporar din service accesul la ceilalti utilizatori, altii decat master, pentru diferite operatiuni ce urmeaza a fi facute.
Fisierul STOPMASTER.TXT este specific MentorADMIN si blocheaza inclusiv Master-ul sa acceseze firma la un moment dat, pentru ca o verificare de structuri cere exclusivitate.
In caz de oprire fortata/crash a serverului, se pot sterge toate aceste fisiere fara nici o problema, lck-uri si STOP*.TXT.
Mai sunt multe de facut in ea (toate meniurile inhibate, repetare periodica a joburilor, salvari/restaurari programate, notificare/descarcare automata versiuni noi de pe site, alte lucruri ce se pot automatiza), asa ca orice eroare / blocaj / sugestie trebuie precizata, pentru a fi remediata, si iertati-mi erorile gramaticale, pe care nu am mai avut timp sa le corectez.