PDA

View Full Version : Mentor ADMIN si despre directorul PRIVATE



adaniel
04 February 2016, 15:27
Sfaturi practice.

1. Valabil pentru toate aplicatiile BDE. Initial a fost MENTOR.EXE, aplicatie unica, gandita sa ruleze singura la un moment dat pe calculator, iar directorul PRIVATE era numai al lui. DAR, directorul PRIVATE era folosit la fel ca directorul DATA, permitand accesul concurent a mai multor aplicatii pe el, acces memorat de fisierele lck, fisiere care dispar abia dupa inchiderea tuturor aplicatiilor BDE, de pe toate calculatoarele ce il acceseaza. Dar adevaratul director privat al BDE-ului a ramas acela de unde rula executabilul, astfel toate SQL-urile se rulau la nivel de executabil, si in caz de oprire fortata, ramaneau agatate, langa exe, atat fisiere lck cat si fisiere QUERY SQL. De aceea MentLCK nu stia sa le stearga, si desi reuseati sa intrati in MENTOR, pe machetele de iesiri va izbeati de close dataset, pt ca se rulau sql-uri (view articole) la nivel de exe.

La un moment dat a aparut varianta Windows SERVER + Terminal SERVER. Acest lucru a rezolvat problemele retelei proaste, dar fiecare a instalat dupa cum l-a taiat capul. Unii au inteles ca fiecare utilizator de pe server va trebui sa aiba propriul folder de mentor, pentru ca in cele din urma s-au izbit de erori de genul FILE HAS GROWN TOO LARGE. Au mai aparut apoi fel de fel de aplicatii (Curierat, Restaurant, ServiceAuto, Declaratii, MentorAdmin, WMexport) toate folosind BDE-ul. Incercand sa rulati toate aceste aplicatii din acelasi folder a dus la majoritatea utilizatorilor(care au un volum de lucru mare, care nu inchid mentorul decat la iesirea din program, sau care nu stiu sa inchida o sesiune de remote prin logout si fac numai disconect) sa primeasca cam acelasi mesaj ca la remote. Pentru ca se aduna un numar de zeci de mii de table in decursul a cateva ore de lucru, chiar daca in directorul private vedeti numai cateva, fisierele lck de acolo pastreaza evidenta si continua sa creasca, pana cand nu mai poate fi citit, inclusiv aplicatiile incep sa se miste din ce in ce mai greu. Acest lucru se putea observa si cand se rula doar MENTOR-ul o zi intreaga, ajungand pe la sfarsit de zi sa "crape".

Solutia a fost foarte simpla. Pentru a micsora numarul de fisiere care se creeaza in PRIVATE, fiecare aplicatie, pentru fiecare utilizator trebuie instalata in propriul ei folder (ACEST LUCRU TREBUIE FACUT DE CEI CE SE OCUPA DE INSTALAREA LOR). In afara de mentor, restul nu au nevoie decat de PRIVATE, Protect.dat si nethasp.ini pentru a putea rula. Aceasta insa nu rezolva problema lck-urilor la nivel de exe si nici problema utilizarii indelungate a unei aplicatii. Cea de a doua implementare a fost la nivel de executabile, in care se specifica directorul privat al sesiunii BDE sa fie tot in directorul PRIVATE. Ce inseamna acest lucru. Prima reactie, cea negativa care ati observat-o, este imposibilitatea de a rula 2 aplicatii din acelasi loc, sau doua sesiuni de terminal server din acelasi loc, aparand eroarea DIRECTORY IS LOCKED. Acest lucru, desi pare ENERVANT pentru cei ce s-au obisnuit cu o configurare de ani de zile, va obliga insa sa faceti lucrul corect, adica sa instalati fiecare aplicatie in propriul lui folder. (Si in alta ordine de idei, pana acum nu am reusit sa vad un calculator ordonat, fara zeci de directoare amestecate create direct pe partitie, toate folderele de kituri, alaturi de foldere cu documente, cu cele de filme, alaturi de alte zeci de fisiere exportate tot direct in partitie. Deci nu vad care este problema instalarii aplicatiilor mentor in foldere separate. Pe TERMINAL SERVER se poate crea o ordine, 2 foldere in partitie, unul cu DATEMENT, unde se afla baza de date, DATA, FUNDAL, NETDIR si NEW, si alt folder de USERI, unde pentru fiecare user am folderul lui de mentor: User1MENT, User2MENT, User3MENT, User4DECL, User5REST, etc. In felul acesta se poate seta corect securitatea fisierelor, configurarea antivirusilor, dezactiva shadowcopy acolo unde sunt datele, si dispar multe erori TEHNICE de MENTOR, care se dovedesc de fapt proaste configurari de windows.)
Ceea ce nu s-a observat, este faptul ca MentLCK isi face treaba, pentru ca nu mai exista lck-uri la nivel de exe. Pentru ca am specificat ca diretorul PRIVATE este numai al aplicatiei, BDE nu va mai tine evidenta tablelor temporare, lck-urile ramanand in 4kb, automat, sql-urile si toate prelucrarile temporare (inclusiv liste) se executa putin mai repede, si nu se mai incetineste in timp MENTOR-ul. (se observa doar la volum mare de date).

2. Acum, sperand ca m-am facut clar de ce se instaleaza aplicatiile in foldere separate, cateva lucruri despre MentorADMIN.

Install MentorADMIN.exe este o arhiva 7zip, care la rulare, dezarhiveaza fisierul MentorAdminC.exe in directorul TEMP al utilizatorului, pe care il executa.
Pentru a nu complica situatia, acest executabil poate sa se autoinstaleze, respectiv dezinstaleze. Si aici apare prima problema:
Daca o aplicatie de instalare este un executabil care copie executabile si alte fisiere diferite in calea de instalare, aceasta aplicatie se copie pe ea insasi, odata in calea de instalare si inca o data in directorul SERVER al caii de instalare. Serverul este de asemenea setat sa se porneasca odata cu windowsul. La finalul instalarii, atat aplicatia din calea de instalare cat si serverul sunt pornite. Deoarece practic ele sunt aceleasi fisiere, ruland doar parametrizat, ANTIVIRUSII(KASPERSKY, BITDEFENDER) IL DETECTEAZA CA FIIND TROIAN, MALWARE, pe baza comportamentului sau. (Troienii sunt executabile care se multiplica in diferite locatii si se executa, pe langa altele). Cel mai simplu este sa dezactivati temporar antivirusul, cat instalati aplicatia. Daca nu a apucat sa-l adauge in lista lui de programe nedorite, la instalare, nu il va mai detecta ca malware la rulare.

Aplicatia este construita in sistem Client-Server. Ceea ce inseamna: Comenzile (joburile) ce le salvati, credeti ca le rulati din aplicatia client MentorAdminC.exe, ele sunt executate de aplicatia MentorAdminS.exe de pe calculatorul de unde ruleaza. Astfel, clientul poate sa fie rulat de pe o statie locala, alta decat cea pe care se afla baza de date, in timp ce serverul este de preferat sa se execute pe calculatorul unde este baza de date. Efectele benefice sunt urmatoarele:
- Singurele date ce se prelucreaza prin retea sunt cele ale machetelor de configurare a joburilor. Jobul efectiv se executa pe fisierele locale, o verificare de structuri, chiar daca este data pe pe o statie client, se va executa la fel de repede ca si cea de pe server. Nu va fi nevoie sa se intre pe calculatorul SERVER pentru a se da aceasta verificare din MENTOR/SERVICE.
- Nu este nevoie sa priviti monitorul cat timp se executa joburile, sa stati cu aplicatia clent deschisa. La verificare de structuri aplicatia ia firmele la rand, in masura in care nu exista utilizatori pe acea firma, daca o firma este blocata de un utilizator, se trece la urmatoarea, si dupa ce a parcurs toata lista de firme, revine din nou pe firmele blocate in speranta ca au fost eliberate. Jobul se opreste abia cand toate firmele au fost verificate. Daca nu se iese dintr-o firma, jobul intra intr-o bucla de asteptare a eliberarii firmei.
- Aplicatia nu ar trebui sa tina un post blocat in cheie/un utilizator blocat, verificarea din MENTOR/SERVICE blocheaza un utilizator/calculator.
- Cand vorbim de firme cu multe calculatoare si un server dedicat, de obicei serverul acela nu se mai inchide la sfarsitul programului. Joburile pot fi programate sa ruleze dupa program, cand nu mai este nimeni in firma, si nu vor tine nici un angajat dupa program (ADMINISTRATOR sau cine se ocupa de chestii tehnice in firma respectiva). Astfel daca un upgrade de MENTOR se face fie in timpul programului fara verificare pe toate firmele, lasand utilizatorul sa-si faca verificarea cand intra pe firma dorita, fie cineva asteapta sa se inchida firma dupa care da instalare, si a doua zi la prima ora o finalizeaza, iar daca nu este finalizata, se asteapta, pentru ca nimeni nu mai poate lucra, MentorADMIN poate fi programat sa porneasca verificarea pe firme dupa program, iar daca a doua zi nu este gata, numai firma in lucru este blocata, utilizatorul fiind avertizat, pe restul se poate lucra, iar daca firma nu a fost verificata inca, MentorAdmin va intra in acea bucla de asteptare, in caz ca era necesara utilizarea firmei.
- La jobul de salarii, avantajul clar este cel in operarea simultana a modificarilor pe baza unei firme/luni martor, micsorand semnificativ numarul de clickuri.

ERORI SI REMEDIEREA LOR.

Aplicatia momentan este in regim BETA, adica toate optiunile pana acum dezvoltate pot fi rulate, dar nu a fost testata suficient, pot aparea erori la rularea serverului si a joburilor, posibil conflicte si blocaje cu mentorul. Nu poate deteriora baza de date. In starea IDLE (nu face nimic) a serverului, singurele table accesate sunt cele proprii (JOB* la nivel de DATA), deci nu are cum sa deterioreze alte table. Actualizarea datelor salariale este o procedura relativ rapida, cea de verificare de structuri este o procedura ce dureaza mult timp, dar este bazata pe aceeasi verificare sigura din MENTOR/SERVICE (Nu am reinventat roata. Posibil sa o fac, daca voi observa o accelerare a vitezei de verificare printr-o alta metoda, respectiv sa aiba un impact cat mai mic asupra mentor-ului care ruleaza in acel moment.)
Aplicatia creeaza niste fisiere TEXT cu extensia LCK. Nu sunt LCK-uri adevarate:
WMACHANGE.LCK : Se creeaza pt a anunta ca exista o modificare in lista de job-uri, anuntand serverul sa le parcurga si sa vada daca trebuie rulat un nou job. Se sterge la fiecare actualizare de joburi.
WMALOCK.LCK : Apare odata cu instanta serverului, MentorAdminS.exe, asigurand unicitatea instantei. Practic acest lucru spune calculatorului X sa nu porneasca o instanta de server, daca exista deja ruland pe calculatorul Y. E absurd sa pui 2 servere sa execute joburi, pentru ca se lucreaza cu fisiere, si citirea simultana pe disc nu face decat sa mearga mai incet decat s-ar fi executat joburile secvential. Se sterge la inchiderea normala a serverului. Acest fisier nu poate fi sters manual atata timp cat aplicatia server este deschisa.
WMASLOCK.LCK : Apare cand se executa un job. Fisierul este blocat la stergere pe toata perioada executiei jobului, se sterge la terminarea executiei. (cu sau fara erori). Acest lucru este tot pentru a nu permite sub nici o forma executia simultana a 2 joburi. ele se executa pe rand.

Pe verificarea de structuri, se creeaza fisierele STOP.TXT la nivel de firma pe care se face verificarea, respectiv STOP.TXT si STOPMASTER.TXT la nivel de DATA.
Fisierul STOP.TXT a fost utilizat si de MENTOR pentru a bloca temporar din service accesul la ceilalti utilizatori, altii decat master, pentru diferite operatiuni ce urmeaza a fi facute.
Fisierul STOPMASTER.TXT este specific MentorADMIN si blocheaza inclusiv Master-ul sa acceseze firma la un moment dat, pentru ca o verificare de structuri cere exclusivitate.

In caz de oprire fortata/crash a serverului, se pot sterge toate aceste fisiere fara nici o problema, lck-uri si STOP*.TXT.


Mai sunt multe de facut in ea (toate meniurile inhibate, repetare periodica a joburilor, salvari/restaurari programate, notificare/descarcare automata versiuni noi de pe site, alte lucruri ce se pot automatiza), asa ca orice eroare / blocaj / sugestie trebuie precizata, pentru a fi remediata, si iertati-mi erorile gramaticale, pe care nu am mai avut timp sa le corectez.

smigel
22 February 2016, 23:25
Buna ziua,
Cum fac update la Mentor Admin?
Am pus versiume noua de Mentor, dar daca folosesc Mentor Admin sa fac verificare structuri, imi face verificarea cu o versiune veche!?!
Mi-a mancat o jumatate de zi si nu am reusit... Am multe firme...
Multumesc!

andrea
23 February 2016, 09:30
A, deci aceasta e problema ... Am crezut ca nu am folosit eu corect MentorAdmin, desi la precedenta verificare de structure a mers.

Am dat drumul manual :-(

Spor,
Andrea

adaniel
23 February 2016, 14:43
Din pacate, Mentor Admin este in revizie momentan, incercand sa izolez cat mai mult dependenta lui de BDE.

De asemenea mi-am dat seama ca trebuie o alta solutie pentru verificarea de structuri, pentru a nu fi nevoie sa sincronizam Adminul cu Mentorul, la fel cum se face si cu programul Restaurare, fie bazandu-ma pe NEW, fie cu o optiune pe verificare in care sa se aleaga versiunea de verificare, cu descarcare de configurare online de pe serverul nostru.

Un alt lucru ce am observat, este o greseala vad ca intalnita des ce duce in panica. Adica in momentul in care upgrade-ul de mentor nu functioneaza, se face dezinstalare de admin, se incearca din nou, tot nu merge, se sterge BDE-ul din registri,
se incearca din nou, tot nu merge, se da restart la calculator si abia acum cu admin dezinstalat, registri stersi, observati ca merge upgrade-ul.

DAR nu stiu cati s-au gandit vreodata sa verifice in locatia unde a fost instalat Admin ca server, daca nu cumva exista iconita in dreptul ceasului, adica el ruleaza in fundal, chiar daca nu face la prima vedere nimic.
Dar serverul verifica periodic 2 table pe care le tine deschise.
Astfel. Install-ul nu functioneaza, vrand acces deplin pe baza de date. Dezinstalarea de admin sterge Adminul, dar nu poate sterge serverul ce ruleaza in fundal si nici nu-l pot inchide fortat, pentru ca e posibil sa ruleze ceva in acel moment si corup tablele. Astfel el continua sa ramana activ. Se sterg si registri BDE-ul, dar Admin fiind in memorie, idapi32.dll nu se descarca, astfel BDE-ul continua sa ramana activ in memorie, dar nu mai exista caile catre MENTORALIAS, etc... si install-ul tot nu va merge. Abia dupa restart, cand dll-ul nu mai este in memorie, si nici adminul, install-ul de mentor va functiona, dar cat timp s-a pierdut.

O alta varianta, inainte de a sterge admin, registri, etc... daca s-a vazut ca nu a mers install-ul din prima, si s-a dat restart si tot nu a mers, la fel nu s-a verificat daca nu e adminul deschis, pentru ca el porneste odata cu windowsul.

Si astfel se pierde o ora intreaga, se ajunge pana la urma la concluzia ca Adminul a distrus registri BDE-ului, pentru simplul fapt ca nu s-a verificat daca nu cumva MentorAdminS.exe este rezident in memorie la momentul install-ului/upgrade-ului de mentor.

Cand se doreste dezinstalare/upgrare de Mentor Admin, atentie la textul rosu care scrie daca serverul este activ. Pentru ca daca este activ, MentorAdminS.exe nu se va sterge/actualiza.

adaniel
23 February 2016, 14:51
@smigel

Mentor Admin tine intern structurile tablelor conform versiunii aplicatiei, la fel ca mentor sau restaurare. Versiunea Mentor Admin 3200806 va actualiza tablele compatibile cu Mentor.exe cu aceeasi versiune.
Asta inseamna ca trebuie descarcate odata cu install-ul de mentor. Momentan nu s-a pus o versiune de Admin.

alexadi
23 February 2016, 15:08
Eu am patit ca dupa ce am actualizat salariile cu mentor admin sa ma trezesc ca aleator imi intra in demo un utilizator si nu intelegeam de ce, cu restart de server parea ca se rezolva dar tot mai des utilizatori aveau acces interzis sau demo, testat astazi (utilizam eu doua sesiuni deschise de TS si 2 licente (utilizatori diferiti din foldere difereite) si vedeam ca pe una logarea este f greoaie si apare demo) si imi ramasese activ in prezenta.db ca mentor admin imi utilizeaza o licenta, sters acea linie din prezenta.db si am putut sa ma loghez fara nici un demo cu 7 utilizatori adica fix cate licente sunt. Am zis ca fiind in teste e bine sa se verifice si acest aspect.

adaniel
23 February 2016, 15:33
@alexadi

Mentor Admin BETA mananca un post in cheie. Pe viitor lucrul acesta va fi remediat. O solutie temporara ar fi sa se inchida serverul de admin si sa se reporneasca dupa ce s-a intrat in Mentor.

toni
24 January 2017, 13:00
Buna ziua,

Suntem societate de expertiza contabila (multe firme , multe actualizari).
Ce sa mai intamplat cu proiectul MentorAdmin?

alexadi
24 January 2017, 13:45
Iti raspund eu a murit in fasa ca si proiectul declaratiei 100. Dezvoltarea lor e ca si cum ai construi autostrada in romania sau metroul in bucuresti incepe vijelios si nu mai exista.
Eu astept si un modul de listari automate alaturi de MentorAdmin sau chiar in cadrul lui dar e doar o speranta sper sa nu ramana asa pana la pensie.

Solomon Silvia
24 January 2017, 15:32
Proiectele mentionate de dvs. nu "au murit". Ele au fost puse in asteptare datorita modificarilor legislative ce trebuiau reflectate in program. Exemplu: modificari aduse de 394 atat in mentor, cat si in declaratii.

alexadi
07 February 2017, 18:59
Le asteptam sa apara, ca dupa ce executi la mai multe firme aceleasi operatii ca un mic robotel nici nu mai stii ce ai facut si ce mai trebuie sa faci (exemplu tva, setare zile libere pt firme deschise cu versiuni mai vechi ca cea in care apar automat aceste zile libere la salarii, modificari la constante la salarii, etc) sa speram ca ne lasa guvernul cu modificari putine anul acesta.

alexadi
18 September 2017, 13:18
In afara de mentor admin care "pt moment" e in lucru de vro 2 ani!!!!!!! ce varianta am sa modific la salarii noile constante.
Intreb asta pentru ca adunate modificarile ce trebuiesc facute cu numarul de firme la care trebuiesc facute voi pierde o zi de munca doar ca sa fac aceste modificari, lucru care ma face sa cred ca degeaba este prezentat winemntor ca multi firma daca o actualizarea ma face sa pierd 8-10 ore de munca doar pentru modificari, la care adaug si procesul de actualizare propiu zisa duce spre 24 de ore o asemenea actualizarea lucru care este de domeniul fantasticului sincer am resurse hardware si soft deci limitarea este fizic la nivel de mentor o solutie nu se poste sa se faca asa este mereu la fiecare actualizarea mai majora in care trebuie sa modific manual setari in winemntor. Pentru a reduce timpii pierduti fac salvari noaptea, ma trezesc dimineata la 5 si pornesc actualizarile, pe la 7-8 sunt gata, dar raman interzis cand vad ca mai am de lucru cate 8 ore sa iau sa modific aceste fisiere manual in fiecare firma.

Luati in considerare ca urgenta prioritara de grad zero ca aceste modificari sa se faca automat, ca sa nu mai existe asemenea timpi de lucru pierduti.

O sa mi se spuna ca nu se poate NU EXISTA ASA CEVA se poate orice ca vorbim totusi de o baza de date care peste tot se spune ca e super buna si programul e super ok, dar la nivel de implementare a unor elemente suntem inca in urma cu 10 -20 de ani lucru total inadmisibil, cred ca peste 90% din utilizatori de mentor asteapta sa faca automat aceste modificari chiar in cadrului uni modul contra cost, ca sa nu mai vorbesc de declaratia 100, 101.

adaniel
19 September 2017, 17:02
Procesul de actualizare propriu-zisa duce spre 24 de ore : Sfat la care nu am nevoie de raspuns rautacios, pentru ca nu e ideal, pe masina care exista, in loc de Windows Server 2006 sau mai nou, sau Vista sau mai nou, incercati sa instalati o masina virtuala Oracle Virtual Box (Free), (deci se poate instala si peste un linux, dar sa ignoram pt inceput acest lucru). Si in aceasta masina virtuala instalati un HDD Virtual de 80GB Dinamic si un Windows 2003 Server sau XP (in functie de ce era acum). Instalati Mentor in aceasta masina (BAZA DE DATE) si rulati verificarea de structuri tot din ea.
De exemplu : Verificare structuri pe o firma cu 3 luni ce NU trebuie actualizata, dar fara ALT-Q. Adica o pura parcurgere si comparare a structurii tablelor, fara sa scrie in ele (Baza de date locala):
Masina virtuala XP: 3 secunde.
Masina reala Windows 10 ce are si masina virtuala deschisa, aceeeasi baza de date, copiata local pe un HDD Fizic, exe, aceleasi conditii: 20 secunde respectiv 17 secunde cu antivirusul pe pauza.

alexadi
19 September 2017, 17:53
Acualizarea are 3 pasi mari:
1. Salvare baza de date, rezolvata extern baza de date destul de mare ruleaza cateva ore si e ok.
2. Instalarea propriu zisa cu verificare structuri de dimineata de la 5 pana la 7-8 dimineata adica 2-3 ore sa zicem 5 ore in afara programului e ok ca tot merge masina non stop.
3. Adaugare manuala la mai mult de 3 firme in cazul meu undeva spre 100 pierd 8-10 ore de munca!!!!!!!!!!!!!!! aici plang caci mentorul e inca mult prea in urma cu acest mod de a trata actualizarile.

Cazul prezentat de tine este ok, e interesant dar nu rezolva pasul 3 care e cel care ma face sa pierd cel mai mult timp de munca (el rezolva pasul 2 care pas este in timpul noptii rezolvat)

Concluzia e simpla PENTRU MAI MULT DE 3 FIRME WINMENTOR NU ARE O SOLUTIE VIABILA LA ACTUALIZARE cel putin in momentul de fata.

PS: Vorbim de modificarile care trebuiesc facute manual: aduagare salariu minim, modificare configurare cass angajator si modificarile necesare pentru concedii de boala (medicale) la cass angajator adica mai scurt spus sanatatea la conediile medicale.

adaniel
19 September 2017, 20:06
1. Cu o masina virtuala, nu mai e nevoie sa salvezi cele 600.000 fisiere in mentor, ci doar HDD-ul Virtual dedicat, care este un simplu fisier cu extensia vhd pe HDD-ul fizic. Copierea unui singur fisier de 80GB de pe un disc pe altul nu ar trebui sa dureze mai mult de 40 de minute in loc de cateva ore. Solutia de backup ramane una externa, deoarece intotdeauna va fi mai buna decat una dezvoltata de mentor. Acea aplicatie externa de backup e facuta pt. un singur lucru, si automat o va face mai bine.

2. Diferenta de la 3 secunde la 17 secunde e peste 5 ori mai mare. Modificarile de structuri s-au micsorat foarte mult in ultimii ani, 3-4 fisiere de la o versiune la alta, tot probabil actualizarea va fi de 3 ori mai rapida, deci probabil va fi si ea de 1-2ore.
Daca la fiecare upgrade se executa verificare de structuri pe toate firmele, atunci se poate folosi fara probleme ALT-Q, verificarea rapida, care dupa prima verificare a tuturor fisierelor unice, isi va retine in verificarile ulterioare (pe luni si firme) doar denumirile fisierelor care au fost alterate, reducand de la 300 fisiere cate sunt intr-o luna la 4, 5 fisiere de modificat, deci la o verificare de 30 minute.

3. Solutia trebuia sa fie WMAdmin, retras pentru ca, cu toate lucrurile lui bune, a creat un set nou de probleme. (WMAdmin Server - trebuie sa stea permanent in fundal, tinand dll-ul BDE-ului activ permanent, ceea ce ducea in timp la erori de memorie in BDE, si in cele din urma cedau toate aplicatiile BDE odata cu dll-ul - practic BDE-ul are nevoie de restart la un anumit volum de date prelucrate; De asemenea manca un post de mentor din cheie cat timp statea activ. Instalarea aplicatiei era tratata de foarte multi antivirusi ca pe un virus, deoarece se copie pe ea insasi in 2 locatii, ea isi scrie in registri sistem amprenta, pentru a putea inclusiv dezinstalata din add/remove programs, ceea ce necesita drepturi de administrator. Acest lucru a cauzat nenumarate telefoane si nemultumiri.) Astfel s-a inceput rescrierea de la 0 a aplicatiei, spargand-o in 3 mini aplicatii, partea de client, ce foloseste BDE-ul, dar isi va salva joburile in fisiere XML. Partea de server ce va citi joburile din XML-uri, rezident in memorie si fara sa foloseasca BDE-ul si partea de Job-uri, ce va fi lansata de catre server, va incarca BDE-ul si se va descarca la final de executie. Din cauza prioritatilor legislative, acest lucru nu a mai fost finalizat. In schimb, astazi am reusit sa recreez varianta initiala de WMAdmin, compilata la versiunea curenta a structurilor, si daca se considera utila, asa cum este ea momentan, e posibil sa fie postata alaturi de kit-ul de mentor.

In concluzie, la 1 si 2, cele mai rapide solutii sunt cele mentionate de mine, nu se poate face absolut nimic in privinta asta, baza de date nu se poate inlocui pastrand codul, de aceea a aparut WME pentru Oracle, scris de la 0, iar Microsoft a reinventat total sistemul de blocaj si acces concurent la fisiere cu fiecare nou windows, precum si a File Sharing-ului si a protocolului TCP. Copierea folderelor unde se afla datele, cu Mentorul deschis este de 10 ori mai inceata decat daca Mentorul este inchis. Deci si Backupul de fisiere trebuie facut cand nimeni altcineva nu acceseaza vreun folder din DATA, nici macar cu database desktop.
Pentru problema cu nr. 3 eu inca am sperante.

alexadi
19 September 2017, 20:59
La punctul 3 ar fi super sa apara langa kit acest mic WMAdmin, mai ales cand sunt modificari asa mari de facut in firma cum a fost cazul acestei actualizari. Nu am nici o problema ca imi mananca un post din cheie, il tin oprit sau chiar dezinstalat dupa ce il rulez si isi face treaba, oricum poate rula seara cand nu e nimeni in baza de date, inainte de a porni un backup. Imi este utila caci mai am modificari de facut pentru aceasta actualizare si ar putea rula independent de mine.

Pentru punctul 3 il astept de mult, mi-am exprimat de atunci dorinta de al achizitiona: pt sarbatori legale lunar la salarii, reindexari, verificari si multe altele, care ar putea sa le faca, eu odata aparut il vad ca si posibilitate de a rula rapoarte si sa le salveze in pdf si multe altele. Am viziuni mari acum 15 ani mi-au zis colegi ca sunt vizionar ca imi doresc sa depun declaratii prin internet, acum 5 ani doream 010 online la anul apare, deci as putea spune ca vad astazi lucruri care se realizeaza intr-un viitor mai indepartat.

La 1 sunt deacord cu tine, dar recunosc ca imi place sa fac un bakup full nu incremental, si in acelasi timp la tot folderul de Winmentor restaurarea BD in caz de problema din dvd cam 4-6 ore pt toata baza full cu rapoarte, cu fiecare utilizator, drepturi, etc cu pierdere date de maxim 12 ore de lucru adica ziua curenta. De ce, sa zicem ca e un defect pe care mi-l asum de cand in urma cu 4 sau 5 ani am avut picat hdd de bakup si doar acolo mai aveam datele:(. Recuperare date 95-98% cu un timp de 2 saptamani pierdute si costuri de vro 200 euro numai recuperarea fizica a datelor, cu copiere date din platane, plus hdd necesar pt a salva datele. De atunci daca nu zilnic macar la 2-3 zile am salvari pe dvd. Am o colectie impresionanta de dvd cu backup de bd atat la mentor cat si la fostul program. Noapte de noapte am salvare de Baza de date pe un hdd intern (merge ok pleca datele din raid 1 unde sunt datele catre o matice raid 0 strict de bakupuri temporare, sas-uri de 15k, nimeni altcineva in baza de date si nici in server)
La 2 eu zic ca tinand cont cate foldere sunt datorate numarului de luni si firme se descurca repede si asa cum il am mai ales ca, rulez la fiecare actualizare cu Alt+Q verificare structuri, si din cand in cand manual din cadrul firmei fara alt+Q, si toate recunosc ca le fac direct in serverul rezident, nu prin retea, caci stiu ca in retea mai apar pierderi de fisiere, viteza de comunicare e mai grea asa local e cea ce trebuie. Dar ai propus o solutie care la un moment dat daca va fi necesara voi apela la ea.

adaniel
19 September 2017, 22:13
La 1 e mai rapid cu 2 Hdd externe, si alternezi cand unul cand altul. Pentru ca probabilitatea sa pice cel intern si extern deodata este doar atunci cand ambele sunt conectate si un soc le prajeste pe amandoua. Si atunci tot vei ramane cu ultimul backup ce il ai pe celalat HDD. E si mai ieftina in timp solutia. Mai mult de 2 backupuri in urma renteaza atunci cand descoperi tarziu o eroare in baza de date ce s-a propagat peste salvari. Deci atata timp cat HDD-urile stau ca DVD-urile, deconectate de la curent cand nu sunt folosite, sunt la fel de sigure. Si eu sunt de principiul backup-ului full, e mai curat si mai sigur. Plus ca in caz de urgenta majora, HDD-ul intern pe care zici ca faci backupul poate fi transformat instant in HDD primar, doar schimband litera drive-ului (nici macar modificare de BDE, daca se pastreaza structura identica de directoare).
La 2, daca serverul este de Vista incoace (7, 8, 10), zic sa faci timp de curiozitate sa pui o masina virtuala. Nu iti ia mai mult de 30 minute o instalare de VirtualBox + Windows XP + Mentor. Posibil ca diferenta sa fie ca de la bootarea de pe HDD la bootarea de pe SSD a Windowsului, si acel "destul de repede" ti se va parea foarte incet. Nu promit nimic, dar ar putea ridica moralul.
La 3, dezvoltarea pentru lansarea mentor-ului cu linie de comanda cu parametri de securitare + cod si versiune lista din admin, pentru a genera lista fara interfata vizuala si a fi mai apoi exportata, a fost inceputa, dar si ea, suspendata, din lipsa de timp...
Vom testa comportamentul actual al wmadmin-ului, si daca e ok, voi cere sa fie pus pe ftp.

alexadi
30 January 2018, 14:08
Stie cineva unde pot vedea si eu erorile la un job de actualizare la salarii caci la stare imi apare: "Terminat cu erori" fiind mai multe firme in job si sa nu stau sa caut in fiecare. Multumesc anticipat pentru ajutor.

Irina
30 January 2018, 14:20
Incercati sa va uitati in folderul Server unde aveti joburile. Numarul din admin corespunde cu JOBnumar...

cristibelean
01 February 2018, 09:16
Am instalat MentAdmin pe server, in alt director decat in locul in care este baza de date, am bifat cu "Da" ca foloseste cheia Hasp aflata pe acel calculator dar aplicatia nu functioneaza. La iesire din instalare nu a pornit automat cum scrie in documentatie. Pe ecran au aparut cele doua iconite Mentor ADMIN Client si Mentor ADMIN Server dar daca le accesez nu se intampla nimic.
Unde am gresit?

Irina
01 February 2018, 11:29
Cred ca ati instalat versiune de trial...acum acea versiune nu mai este valabila, s-au schimbat conditiile contractuale.

cristibelean
01 February 2018, 12:08
Azi noapte am descarcat de tot ce am instalat: versiunea ultima și aplicația ADMIN de pe ftp2.winmentor.ro. De unde se poate descarca versiunea bună sau ce este de făcut ca să mearga?

Irina
01 February 2018, 12:14
Pe ftp avem versiuni actualizate dar ele vor functiona doar dupa achizitia modulului si reprogramarea cheii. Daca doriti mai multe informatii luati legatura cu distribuitorul dvs.

andrea
05 February 2018, 10:34
Adica WMAdmin este contracost?

Multumesc,
Andrea

Irina
05 February 2018, 10:41
Da, din februarie el este contracost. Doar in luna ianuarie a fost versiune de trial. Daca doriti detalii despre pret si functionalitati luati legatura cu distribuitorul dvs.

andrea
06 February 2018, 11:54
Da, din februarie el este contracost. Doar in luna ianuarie a fost versiune de trial. Daca doriti detalii despre pret si functionalitati luati legatura cu distribuitorul dvs.
Ar fi fost frumos sa stim, eu special am lasat pentru inceput de februarie modificarile la salarii :-(

O zi buna,
Andrea

Irina
06 February 2018, 12:40
Un mic hint a fost, cand se lansa executabilul scria versiune de evaluare ianuarie 2018.

adaniel
07 February 2018, 15:54
Structura:
Install MENTORAdmin.Exe - un zip self extracting facut cu 7zip, ce, incepand de la versiunea 853.05, pentru o instalare noua, va intreba si tipul de cheie folosit pentru a se completa cum trebuie PROTECT.DAT, eventual haspms32.dll pt mono 64bit ca sa poata citi cheia.

- La nivel de client avem:
UnInstall.exe
MentorAdminC.exe ce il voi numi "client"
fisiere aditionale specifice protectiei in cheie. (PROTECT.DAT, NETHASP.INI, haspms32.dll) si de configurare (MADMIN.Ini, MENTOR.INI)

- La nivel de server avem:
MentorAdminS.exe ce il voi numi "appserver", ce reprezinta aplicatia ce scaneaza existenta unor joburi noi si le lanseaza in executie. Ea ramane activa in memorie, instanta unica pe calculatorul unde a fost instalata, vizibila doar de primul utilizator ce o lanseaza (se porneste odata cu windowsul, daca nu se dorecte acest lucru, se poate sterge din registri/Run daca aveti dreptul de administrator). Ocupa aproximativ 5MB in memorie, si nu solicita deloc procesorul cand este in standby.
MentorAdminR.dll ce il voi numi "runner", reprezinta functiile ce utilizeaza BDE-ul. Dand click drepata pe dll puteti observa si versiunea de mentor pentru care face verificarea de structuri. In viitor, la upgrade se va pastra istoricul acestor dll-uri, dand posibilitatea sa va alegeti versiunea cu care vreti sa executati verificarile de structuri.
Fisiere cu extensia xml, Job[00000].xml ce reprezinta rezultatul executiei unui job, pentru depanari ulteriare.

Instalare:
Se executa Install MENTORAdmin.Exe (Install MENTORAdmin50.Exe) si se urmeaza pasii ceruti.
Daca este o instalare si a aplicatie server, acest lucru trebuie facut cu drepturi de administrator, deoarece scriu in registri sistem:
- pentru a putea da uninstall din Add/Remove programs (Apps and Features)
- pentru a putea localiza mai repede calea catre baza de date, fara a folosi BDE-ul
- pentru a sti care este ultima versiune instalata de appserver si runner
- cel mai important, pentru a asigura unicitatea instantei si a nu permite rularea appserver-ului din alta locatie fata de cea unde a fost instalata. Nu cred ca s-ar dori verificare simultana de structuri.

Dezinstalare:
Uninstall.exe sau dezinstalare ca orice aplicatie din Apps and Features.

Construire joburi:
Joburile pot fi adaugate de catre aplicatia client.
Ele pot fi rulate fie imediat, fie la o anumita ora, pe una sau mai multe firme.
Incepand cu 853.07 joburile rulate imediat, vor putea fi modificate, pentru a se repeta executia.
ATENTIE: Pana la versiunea 853.07, modificarea unui job existent pentru a schimba firmele, fara alte modificari, nu vor opera modificari pe acele firme noi, deoarece, datorita ierarhiei de executie, Job -> Categorie Job -> Firme, categoria
acestor joburi apar ca fiind executate pe jobul modificat, si nu se vor repeta. (tabla Job1 la nivel de DATA are semaforjob pe true). Incepand cu 853.07 modificarea unui job implica resetarea totala a starii jobului si reexecutia lui.

Dupa lansarea in executie a jobului, programarea lui, chiar recomand sa inchideti aplicatia client, deoarece nu face decat sa mentina BDE-ul activ inutil.
Puteti verifica din STATUS daca serverul este activ. Atat este nevoie. Momentan informatiile de executie sunt minimaliste.
Daca serverul nu apare ca Activ, atunci starea jobului va ramane in asteptare pana cand serverul va fi lansat. Serverul este lansat de obicei la salvarea unui job, daca acesta nu e deja deschis.
Viewul mare al job-urilor nu fac actualizare automata a datelor, deci fara sa apasati Alt-R sau click pe R nu veti vedea starea actualizata a joburilor in grila.

Joburile sunt afisate in view-uri la nivel de utilizator. Fiecare isi vede numai joburile create de el, Master-ul le vede pe toate.

Serverul si Runnerul:
Odata lansat, la 10 secunde el cauta daca au aparut joburi noi, si daca sunt le pune intr-o stiva de asteptare, executand primul job ce a atins data executiei.
In momentul acesta, se lanseaza runnerul, ce initializeaza BDE-ul. Daca BDE-ul nu se poate initializa sau pe parcursul jobului, BDE-ul cedeaza, exista posibilitatea ca serverul sa nu isi dea seama ca sa semnalexe acest lucru.
In cazul acesta inchideti fortat Serverul si relansati-l. Relansarea lui va relua procesul de executat, dar va tine cont de ce s-a executat pana acum, sarind peste categoriile si firmele respective, si reluind de unde a ramas.
La final va elibera automat si blocajele pe firmele respective. De asemenea, daca o tabla e distrusa si imposibil de reparat, la fel e posibil ca Runnerul sa intepeneasca.

Runnerul parcurge firmele selectate in ordine alfabetica, verifica daca pe acea firma nu exista cineva (se bazeaza pe tabla PREZENTA.DB, Campul ID<>0, iesirile fortate din MENTOR pot lasa PREZENTA neactualizata), o blocheaza
la fel ca Mentorul din Service, folosind STOP.TXT, pentru a nu lasa pe cineva sa intre in acest timp pe ea, executa cererea si la final o deblocheaza.
Daca este utilizata, o blocheaza, pt a avertiza utilizatorul ca trebuie sa iasa din ea, si sare la urmatoarea firma din lista de parcurs. Cand ajunge la finalul listei, dupa o pauza de 5 secunde, reia verificarea firmelor neparcurse,
pentru a vedea daca firma intre timp a fost deblocata. Aceasta bucla se termina in momentul in care toate firmele au fost parcurse. La final se mai verifica odata firmele daca nu cumva au uitat a fi deblocate, si se deblocheaza.

ATENTIE: Cei ce tin si clientul si serverul pe acelasi cont, daca in windows 7-10 nu au setata in BDE SHAREMEMLOCATION cu 0x3BDE pentru a se potea deschide mai multe aplicatii ce utilizeaza BDE-ul, BDE-ul va intepeni la lansare job, trebuind sa fie inchise fortat atat clientul cat si serverul. La fel, serverul ruleaza si vreti sa deschideti mentorul, BDE-ul se va bloca, si tot ce e activ cu el.

adaniel
07 February 2018, 16:15
Motive de securitate:

Aplicatia client afiseaza in dreapta jos, intre paranteze, ultima luna care va fi valabila. Va fi cu limitare bianuala, la luna iunie si decembrie.
Si pentru cei ce au achizitionat aplicatia, vor avea DEMO dupa aceasta data.
Motivul este pentru a forta utilizatorii ce nu si-au mai actualizat aplicatia cu cel putin 2 luni inainte de aceasta data, sa descarce o actualizare a ei.
Adica prin luna Mai vor aparea executabile valabile pana in Decembrie inclusiv, iar din luna Noiebrie vor aparea executabile valabile pana in iunie anul urmator inclusiv.

Lucrul acesta il fac pentru a ramane pe piata numai versiunile cu bug-urile la zi :)

alexadi
12 April 2018, 18:56
Am si eu doua intrebari legate de acest modul:
1. pot programa ca sa imi faca update la cursul bnr o data pe saptamana sau luna seara pe toate firmele din baza de date;
2. pot programa sa imi faca update la Parteneri Actualizare "Tva la incasare" o data pe luna?
Intreb pentru ca nicaieri nu am gasit ce este in momentul de fata functional in acest modul si ar fi util de stiut.

Solomon Silvia
16 April 2018, 13:51
In momentul de fata modulul nu are aceste functionalitati. Cu WMAdmin puteti rula verificare de structuri si actualizare parametri salarii.

adaniel
03 October 2018, 15:46
Incepand cu versiunea de WMAdmin 862.01 s-a reușit integrarea unei machete ce va face posibila configurarea salvarii programate a bazei de date.
Este inca in faza de testare iar salvarea NU este compatibila cu restaurarea din Mentor.
Detalii:
- Baza de date e salvata in format zip, prin dll-ul WMAdminBackup.dll creat in Delphi XE si ar trebui sa rezolve anumite neplăceri ce exista acum pe actualul format.
- Tar/Gz -ul folosit pana acum necesita manual o dubla decompresie pentru extragerea fisierelor, ceea ce facea greoaie accesarea doar a catorva foldere din toata arhiva. Zip-ul iti arata instant fisierele si pot fi extrase imediat fara o decompresie totala a arhivei in temp-ul windowsului.
- Tar/Gz -ul se pare ca a inceput sa faca anumite figuri pe Windows 10, am auzit si de la alte persoane ce il folosesc in alte limbaje de programare ca ar avea probleme, ce stim este ca nu poate salva o baza de date a carei continut depaseste 4GB. Adica chiar daca in final tgz-ul ar fi avut ~200MB, el va esua deoarece fisierul din el TAR are peste 4GB. Este aceeasi problema ce a avut-o formatul FAT32 pe discuri, format abandonat in favoarea NTFS-ului. Aceasta noua metoda de arhivare rezolva problema.
- Arhivarea prin WMAdmin poate avea loc in alta locatie decat MSAVE, i se poate specifica arhivare pe volum, astfel daca e de trimis pe email, nu va trebui folosita o alta aplicatie pt spargere pe volum a zip-ului.
- Se poate seta o parola pe arhiva. (Momentan parola nu se salveaza criptat in WMAdmin, se poate rezolva in timp, la fel in viitor se vor putea atasa comentarii la arhiva).
- Nu exista inca vreo metoda automata de restaurare a bazei de date din acest nou format, ea ar trebui facuta manual prin dezarhivare in locatia firmei (folder golit) si rulare de verificare de structuri.

CE AR TREBUI ORICINE SA STIE:
- Un backup NU se face pe aceeasi unitate de stocare unde se afla si Baza de Date. (HDD, SDD, Hibrid). Deci nu vorbim doar de alegerea unei partitii diferite, ale unei alte litere din My Computer. In viitor voi interzice o astfel de alegere, chiar daca nu voi mai gasi vreo partitie valida. Achizitia unui HDD special pt backup de mentor nu e mai mare de 300 lei, iar recuperarea datelor de pe un hdd mort e peste 2000 lei. Salvarea pe acelasi disc e pierdere de vreme, criptovirusii vor strica si backupul, arderea hdd-ului la fel!!! Salvarea se face pe un HDD secundar, intern sau extern, doar pe usb, fara alimentare suplimentara. Cele externe e posibil sa reziste mai bine socurilor de curent, lucrand in tensiunea usb-ului.
- Chiar si in stadiul actual, un Backup al bazei de date programat ramane un "failsafe", chiar daca nu va descurcati sa restaurati, baza exista si restaurarea este usor de facut de orice it-ist.

- Toti aveti smartfone-uri. Asta inseamna ca fie ca stiti sau nu, cam toti aveti un cont de Google, Microsoft sau Apple. Toate aceste firme, prin contul gratuit creat vin cu solutii limitate, dar suficiente de stocare in cloud. (Google Drive, One Drive, iCloud).
Fiecare din aceste solutii au propriile aplicatii PC ce iti permit sincronizarea unor directoare de pe calculator, acestea pot fi foarte usor configurate pe directorul cu salvarile de mentor (fie actualul MSAVE sau orice altceva) astfel aceste salvari, eventual parolate prin WMAdmin, le veti regasi in conturile voastre, si atunci salvarile nu se vor mai pierde.

alexadi
08 February 2019, 17:10
Unde gasesc si eu un fisier cu ce anume facilitati pot fi executate de acest modul sau pot instala o versiune de test asa cum e si la mentor in care sa vad ce functionalitati sunt disponibile? (ma refer aici la daca au mai aparut ceva noutati fata de la lansare)

alexadi
08 January 2020, 11:30
Am si eu doua intrebari legate de acest modul:
1. pot programa ca sa imi faca update la cursul bnr o data pe saptamana sau luna seara pe toate firmele din baza de date;
2. pot programa sa imi faca update la Parteneri Actualizare "Tva la incasare" o data pe luna?
Intreb pentru ca nicaieri nu am gasit ce este in momentul de fata functional in acest modul si ar fi util de stiut.

In perioada scursa s-a mai actualizat ceva in mentor admin, au aparut functionalitati noi, s-au adaugat functionalitati ca cele de care intrebam acum 2 ani? Am tot cautat prin documentatie insa nu gasesc ceva concret cu ce anume face.

Irina
08 January 2020, 12:14
Deocamdata nu sunt modificari in modulul Admin.

alexadi
12 August 2020, 14:00
Ceva noutati legate de acest modul, cum sunt cele 2 intrebari punctuale de mai sus sau tot asa fara nici o modificare a ramas. Interesant ar fi o listare rapida a mai multor documente din firma prin acest modul, ceva gen cum exista la wimentor enterprise ca parca acuma a ramas cam fara folos acest modul.

alexadi
07 April 2021, 20:14
Stiu ca verificare structuri se poate face din acest modul, ma intereseaza sa pot face noapte cand nu este nimeni pe baza de date reindexari ale bazelor, se poate face asa ceva din acest modul?
As vrea sa reindexez mai des bazele de date, banuiesc ca o reindexare mai ordoneaza indexi si ajuta la cresterea vitezei de lucru. iar o intretinere cosntanta a bazei de date nu poate face nimic rau, bine da.

Irina
08 April 2021, 14:21
Da, poate fi setat sa porneasca la o data si o ora anume dupa cum puteti vedea si in imaginea atasata 853

alexadi
08 April 2021, 20:35
Multumesc mult pt raspuns de verificare structuri stiu ca face, eu intrebam si de o Reindexare ca asta mai dau asa sa verific din cand in cand daca s-a mai intamplat ceva prin baza de date, de exemplu anul trecut dupa o reindexare am vazut ca am 4 fisiere intr-o baza de date care sunt corupte. L-am reups din arhiva si totul a fost ok, cu ceva munca de extragere din arhiva insa a meritat.

Irina
12 April 2021, 14:59
Deocamdata doar verificarea de structuri ramane in admin. Sa va explic de ce: in practica multi "uita" sa isi actualizeze la schimbarea versiunii si versiunea de admin si o folosesc fara sa isi dea seama ca nu e chiar ce trebuie. O verificare de structuri, schimba tot, dar o reindexare imi schimba doar indecsi pe structuri posibil diferite. Si de aici o mare buba.

alexadi
12 April 2021, 15:26
Am inteles care este ratiunea pentru care nu este trecuta reindexarea in afara meniului de service. Nu ramane decat sa ma apuc muncitoreste asa cate o baza din cand in cand in timp ce are liber un coleg sau seara dupa program.

alexadi
13 December 2022, 12:00
Cu acest modul imi pot initializa automat toate firmele la salarii?

Toata baza de date este deschisa in luna noiembrie iar cu acest modul sa pot face:
1. Initializare salarii, adica sa face ce face acuma manual in fiecare firma utilizatorul cu semaforul rosu cand aduce datele din luna trecuta. -acest lucru il poate face?
2. Sa modifice zilele libere din luna respectiva - acest lucru stiu ca il face
3. Sa pot sa modific constantele la toate firmele -acest lucru stiu ca il face

Alte lucruri in wimentor facute de acest modul:
4. verificare structuri -acest lucru stiu ca il face
5. niste printari automate in pdf -acest lucru il poate face?

Ce altceva mai poate face ca din ce vad in documentatie a ramas in acelasi stadiu.

Irina
13 December 2022, 12:08
Nu sunt modificari la acest modul, din acest rationament documentatia a ramas in acelasi stadiu. Deci ce facea inainte, face si acum :)