Ceea ce trebuie ?nţeles este că modulul imobilizări funcţionează ?n str?nsă legătură cu stocurile... spre exemplu, c?nd vă apare o maşină la rezolvare mijloace fixe din stoc? Atunci c?nd ea ajunge să existe ?n stoc, adică fie este recepţionată pe o factură, aviz, import, mărire de stoc, etc... apoi vă apare la rezolvare, şi dvs faceţi "rezolvarea", atribuind număr de inventar, durată, metodă, responsabil etc...
(ca o paranteză, imobilizarea apare la rezolvare mijl fixe din stoc deoarece este recepţionată, deci ajunge să existe ?n stoc, ?ntr-un tip contabil care are ca şi cont reprezentativ, un cont ce este trecut la constanta "sintetic mijloace fixe")...
Similar, ?n cazul casării unei imobilizări, ?nainte de a umbla la rezolvare imobilizări, trebuie de fapt să faceţi casarea, adică sa faceţi să vă dispară "mijlocul fix" din stoc...
Acest lucru se face simplu, prin intermediul unei diminuări de stoc: puneţi data, articolul, iar la livrare va trebui să "preluaţi manual din stoc", adică să daţi dublu click ?n dreptul coloanei ok, şi să folosiţi fereastra de identificare stoc, in care să completaţi coloana "livrat".... observaţi că nu funcţionează preluarea automată din stoc, deoarece imobilizările se află stocate ?ntr-un tip contabil care are metoda de gestiune IDS, identificare specifică (logic, dacă am 3 case şi v?nd una, nu trebuie să mi-o preia automat din stoc pe cea mai veche, ci trebuie să mă oblige să aleg eu care dintre ele am v?ndut-o)...
Observaţi că după ce salvaţi diminuarea de stoc (aceasta este de fapt casarea), sunteţi atenţionat despre faptul că trebuie să umblaţi la rezolvare mijloace fixe din stoc ?nainte de ?nchiderea lunii curente. Acolo ?i spuneţi la "stare" faptul că a fost "casat ?n luna curentă"...
Procesul verbal de diminuare de stoc se poate tipări cu titlul de "decizie de casare", şi observaţi că nu are efect contabil (click pe bec), deoarece imobilizările sunt stocate ?ntr-un tip contabil care are bifa "descărcare din gestiune la ieşirea din firmă" setată pe nu. Este normal...
Şi dacă ?mi permiteţi ?ncă o paranteză : dacă aveţi de casat mai multe imobilizări şi doriţi emiterea unei singure decizii de casare, comună pentru toate (pentru a nu obosi administratorul cu semnatul prea multor foi), atunci faceţi diminuările (nu tipăriţi nimic), rezolvaţi imobilizările, iar la final creaţi-vă o nouă versiune a listei: mentor, mişcări, fişă mijloc fix, numiţi-o "decizie casare" şi scrieţi ?n antetul şi finalul ei c?teva cuvinte edificatoare, şi o puteţi genera şi tipări oric?nd doriţi... ca fapt divers, tot aici vă puteţi face o altă listă, ?n care să scrieţi nişte text edificator astfel ?nc?t la tipărire să rezulte un proces verbal de punere ?n funcţiune, şi să folosiţi această listă c?nd cumpăraţi o imobilizare... observaţi ce multe posibilităţi vă oferă Mentor-ul...
Deci, răspunsul scurt: ?n momentul de faţă, tot ce trebuie dvs să faceţi este o diminuare de stoc pt respectivul mijloc fix... ?n luna ?n care l-aţi casat.
Succes, şi, dacă mai sunt neclarităţi, scrieţi pe forum... scuze că v-am răspuns aşa lung... am ?nceput să scriu, ştiind că azi a fost deja 26, şi am presupus că respectiva casare aţi făcut-o ?n Aprilie